Omdat iedereen een kans verdient!

Profielfoto AKoerts.jpeg
13B - Arjan Koerts ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Arjan Koerts op 21 november 2023 om 11:14

Omdat iedereen een kans verdient!

Bij de komende Tweede Kamer verkiezingen staat hij op plaats 29 van de kandidatenlijst en is daarmee de Veenendaalse kandidaat van de ChristenUnie. Arjan Koerts (47) was zeven jaar raadslid in Veenendaal en daarna een periode Statenlid namens de ChristenUnie in de provincie Utrecht. Hij staat op de kandidatenlijst om onze regio te vertegenwoordigen, maar ook om aandacht te vragen voor kansengelijkheid.

“Ieder mens, ieder leven is waardevol. Van het prille begin tot het einde. De ChristenUnie komt op voor het leven in iedere fase”, aldus Arjan. “Omdat ieder leven een door God gegeven geschenk is, verdient ook iedereen de kans om zich te ontplooien en een bijdrage te leveren aan de samenleving. Ook wanneer dat meer aandacht, zorg of geld vraagt van de samenleving als geheel.”

Als je een punt uit het verkiezingsprogramma zou mogen realiseren, welke zou dat zijn?

“Iets van het leven kunnen maken begint bij bestaanszekerheid. Dat je erop mag vertrouwen dat je rond kunt komen van je salaris. Maar ook dat de overheid naast je staat om je te helpen als dat nodig is. Dat er vanuit vertrouwen wordt gekeken naar mensen die ondersteuning nodig hebben, ook bijvoorbeeld door de gemeente die een bijstandsuitkering geeft aan een alleenstaande ouder die het even niet red. Ik vind het belangrijk dat het vertrouwen terugkeert en de wil om mensen op weg te helpen in plaats van tegen te werken. De ChristenUnie heeft daar goede voorstellen voor, zoals het verhogen van uitkeringen en de AOW. Maar ook door gemeenten meer ruimte te geven voor maatwerk.” In Veenendaal is op initiatief van de ChristenUnie al geëxperimenteerd met een maatwerkbudget en handelingsvrijheid voor hulpverleners. “We zien dat het werkt, maar ook dat er nog te veel regels zijn waardoor we niet altijd kunnen doen wat nodig is. Daarom zou ik die plannen van de ChristenUnie graag gerealiseerd zien.”

Volgens Arjan gaat bestaanszekerheid over meer dan over rust in het huishoudboekje. Het gaat ook over een schone leefomgeving, de aanwezigheid van voorzieningen en zorg en bijvoorbeeld een goed economisch klimaat om al die wensen ook te kunnen betalen. “Daarom is het voor een groeiende en bedrijvige stad als Veenendaal belangrijk dat we in goede balans met de schepping kunnen blijven ontwikkelen en ondernemen. Dat vraagt om duurzame keuzes en bijvoorbeeld investeren in duurzame mobiliteit. Soms vraagt dat om het aanpakken van wegen om de doorstroming te verbeteren, zoals bij de Rondweg-Oost of de Rijnbrug.” Maar ook investeren in openbaar vervoer is belangrijk volgens Arjan. “Denk aan betere en meer busverbindingen zodat het een aantrekkelijk alternatief wordt voor de auto. En dat je vanaf Veenendaal-De Klomp gewoon snel en makkelijk overal heen kunt blijven gaan. De ChristenUnie heeft daar goede voorstellen voor in haar verkiezingsprogramma.”

Wat drijft jou om politiek actief te zijn en nu op plaats 29 kandidaat te zijn voor de Tweede Kamer?

“Ik heb jarenlang actief mogen zijn op plaatselijk en provinciaal niveau. Ik ben dankbaar voor de kans die ik kreeg om zodoende iets te betekenen voor mensen. In het bijzonder voor mensen die zich niet gehoord voelen of ondersteuning nodig hebben. Dat is ook waar de ChristenUnie voor wil staan. Dat geluid ondersteun ik graag. En natuurlijk vertegenwoordig ik onze regio.”

Veenendaal maakt deel uit van de sterke regio Food Valley. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat regio’s, ook buiten de Randstad, economisch krachtig zijn zodat voorzieningen als een ziekenhuis of bibliotheek dichtbij beschikbaar blijven. Daarom is het belangrijk dat mensen uit verschillende regio’s op de kandidatenlijst en straks in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn.

“Daarom zou ik als Veenendaalse kandidaat zeggen: Stem lokaal. Maar vooral stem ChristenUnie!”

Labels: , , , , ,