Bezoek aan Overstag

Overstag.jpg
7B - Willem van Braak ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Willem van Braak op 31 mei 2024 om 22:06

Bezoek aan Overstag

De raadsleden @sannybrunekreeft en @willem_van_braak zijn op bezoek geweest bij Overstag. Simpel gezegd is Overstag de overkoepelende zorgafdeling van de scholen voor voortgezet onderwijs in Veenendaal. Zij vangen leerlingen op die om allerlei redenen vastlopen in het reguliere onderwijs. Dan kan je denken aan leerlingen die depressieve of psychische klachten hebben, gedrags-/ of motivatieproblemen hebben, thuiszitten, hoogbegaafd zijn, of om andere redenen (tijdelijk) niet meer functioneren binnen een reguliere setting.

Vanaf schooljaar 2024-2025 starten de Veenendaalse VO-scholen met een ‘binnenschoolse voorziening’, waar zij een gedeelte van de leerlingen opvangen die voorheen een tijdelijke plek kregen op Overstag. De scholen voor voortgezet onderwijs zijn daar al op aan het voorsorteren. Daar komt bij dat het samenwerkingsverband van VO-scholen in de regio, dat verantwoordelijk is voor de extra zorg aan leerlingen, de financiering voor Overstag vanaf 1 augustus 2025 gaat stoppen. Dat gaat hand in hand met het vervallen van de locatie van Overstag aan het Ronde Erf, waar het IKC Noord gebouwd gaat worden. Al met al maken de mensen van Overstag zich zorgen over de zorg voor kwetsbare leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Veenendaal. Ook in een gesprek met het CJG kwam dit recent ter sprake.
De scholen in Veenendaal kunnen met een breder zorgaanbod zaken van Overstag overnemen, maar juist het toenemend aantal thuiszitters door psychische klachten, hoogbegaafdheid of gedragsproblemen, zullen hier waarschijnlijk alsnog buiten de boot vallen. Als naar school gaan om welke reden dan ook beangstigend is, dan is een binnenschoolse voorziening in de school mooi, maar de gang naar die schoollocatie met soms wel 2000 leerlingen wordt er niet makkelijker van. Voor leerlingen met gedragsproblemen is een aparte voorziening, zoals Overstag, vaak essentieel om de negatieve spiraal te kunnen doorbreken.
De ChristenUnie wil zich graag inzetten om te kijken of er voor de taken van Overstag, juist voor de hierboven genoemde kwetsbare groep leerlingen, een nieuwe plek gevonden kan worden. Dat hoeft geen volledig schoolgebouw te zijn. Een paar ruimtes in een ander pand is ook prima, zolang het maar extern van de reguliere scholen is. Dat heeft aantoonbaar veel leerlingen geholpen de afgelopen jaren en verdient het in welke vorm dan ook om voortgezet te worden.
We hopen dat de gemeente Veenendaal, voor zover het in de invloedsfeer ligt, samen met de bestuurders van de scholen en het samenwerkingsverband tot goede keuzes kunnen komen om recht te doen aan een toenemende groep kwetsbare leerlingen in Veenendaal

Labels: , , , , ,