Samen één tegen eenzaamheid

pexels-andrea-piacquadio-3768131.jpg
1B - Sanny Brunekreeft - Lagerweij ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Sanny Brunekreeft - Lagerweij op 11 januari 2024 om 11:45

Samen één tegen eenzaamheid

In Veenendaal voelt 28,5% van de volwassenen tussen 18 en 65 jaar zich sociaal eenzaam, zoals blijkt uit onderzoek van het RIVM. Sociaal eenzaam ben je als je minder contact met anderen hebt dan je zou wensen. Maar we leven in een gebroken wereld. Eenzaamheid is helaas ook een onvermijdelijk aspect van het leven.

Toch hebben we als Christenunie Veenendaal eind 2022 een motie ingediend (die unaniem werd aangenomen) waarbij het college opdracht kreeg om in beeld te brengen wat er allemaal gedaan wordt in Veenendaal als het gaat om het tegengaan van eenzaamheid en een aanpak te ontwikkelen. We weten namelijk ook dat er allerlei bijkomende gevolgen kunnen zijn van eenzaamheid. Een oudere die bijvoorbeeld minder de deur uitkomt omdat er weinig aansluiting is, wordt vaak minder mobiel waardoor de kans op vallen met bijbehorend letsel groter is, zo hoorden we bij de Lelie zorggroep.
Bij het opzetten van een aanpak tegen eenzaamheid benadrukken verschillende organisaties het belang van ondersteuning voor ouderen, fysieke ontmoetingsplekken, samenwerking tussen partners, bekendheid van activiteiten, en persoonlijk contact voor mensen die eenzaamheid ervaren. Welzijnsorganisatie Veens Welzijn erkent de impact van eenzaamheid op het leven van inwoners.
Gesprekken met wijkmanagers en Wmo-consulenten tonen aan dat eenzaamheid vaak gepaard gaat met andere problematiek. Jongeren ervaren eenzaamheid, maar het wordt vaak gelinkt aan hun specifieke problemen waardoor het lastig is om vrienden te maken.
Religieuze instellingen, waaronder kerken die deel uitmaken van het Diaconaal Platform Veenendaal, zijn betrokken bij het aanpakken van eenzaamheid. Andere religieuze instellingen worden benaderd om hun ervaringen te delen, en er is de intentie om hen te betrekken via het Diaconaal Platforum Veenendaal.
Het college heeft nu besloten dat Veenendaal zich aansluit bij het actieprogramma van het ministerie van VWS, Eén tegen Eenzaamheid om zo een plan van aanpak tegen eenzaamheid te maken. Hierbij gaan we uit van 5 pijlers:
1. Bestuurlijk commitment
2. Een sterk netwerk
3. Mensen met gevoelens van eenzaamheid betrekken bij de aanpak
4. Een duurzame aanpak
5. Monitoren en evalueren.
Focus ligt eerst op het creëren van een sterk netwerk waarbij de gemeente een regierol op zich neemt.
De aanpak van eenzaamheid wordt gekoppeld aan het Integraal Beleidskader 2024-2027 en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), met aandacht voor vroegtijdige interventies, wijkgerichte aanpak, en gebruik van bestaande ontmoetingsplekken. Er wordt gekeken naar de aansluiting met interventies van GALA, zoals de ketenaanpak Valpreventie, ondersteuning aan mantelzorgers, Welzijn op Recept, en specifieke aandacht voor eenzaamheid onder jongeren.
We hopen dat deze aanpak een steentje bij gaat dragen. Maar ook als inwoners kunnen we een steentje bijdragen door om ons heen te blijven kijken en mensen écht te zien.
Meer lezen: https://veenendaal.raadsinformatie.nl/document/13582783/1/RIB2023_131+Raadsinformatiebrief+Voortgang+Motie+Eenzaamheid

Labels: , , , ,