Niet voor mezelf maar voor die glimlach die ik nooit vergeet

Bezoek Werkplaats rolstoelen Tanger.jpg
8 - Rosita Bussink-Verheij ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Rosita Bussink-Verheij op 21 november 2023 om 11:18

Niet voor mezelf maar voor die glimlach die ik nooit vergeet

Mohammed Chaoui kwam eind jaren ’60 vanuit Marokko naar Veenendaal om te gaan werken in een fabriek aan de Molenstraat. Hij bouwde hier zijn leven op en vertelt vol trots over zijn vrouw en kinderen. En hij vertelt over de kansen die hij kreeg en motivatie om door middel van het repareren van hulpmiddelen iets te willen betekenen voor kansarmen in Marokko.

Rosita Bussink-Verheij, raadslid, en Arjan Koerts, voormalig raadslid en nu kandidaat (nummer 29) bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, zochten Mohammed op in zijn werkplaats in de voormalige Ritmeesterfabiek. Meteen bij binnenkomst laat hij de grote voorraad hulpmiddelen zien: “Die krijg ik van leveranciers en van de gemeente. Hier in Nederland zijn ze niet meer bruikbaar. Maar ik knap rolstoelen op en maak ze weer werkend.” Ieder jaar gaat er een lading gerepareerde rolstoelen en scootmobielen naar Marokko. En dat al meer dan 35 jaar. Hij is de tel kwijtgeraakt, maar heeft al honderden kansarme mensen met een beperking kunnen helpen in zijn nog altijd geliefde Marokko. Zijn stichting ‘Rolstoelen Tanger’ werkt daarvoor samen met de lokale overheid en met technische opleidingen en werkplaatsen in de omgeving van Tanger. “Het is belangrijk dat de rolstoelen eerlijk worden verdeeld. En mensen moeten kunnen krijgen wat bij hen past, zodat ze echt goed geholpen zijn.” Hij vertelt het verhaal van een jongen die hij jaren geleden vastgebonden aantrof. Zijn ouders hadden niet de mogelijkheid de juiste hulpmiddelen voor hem te kopen. Dankzij een rolstoel uit Veenendaal kon de jongen naar buiten en normaal met leeftijdsgenoten omgaan. Hij werd uitgedaagd zichzelf te ontwikkelen. Jaren later treft Mohammed hem in de haven van Tanger. Weliswaar moeizaam, maar toch lopend. De rolstoel was het eerste zetje geweest voor een intensief traject van revalidatie en leren lopen. Mohammed straalt van trots en dankbaarheid terwijl hij het verhaal vertelt.

Arjan: “Mensen zoals Mohammed zijn het voorbeeld van de zorgzame gemeenschap waar de ChristenUnie voor staat. Zelf vanuit een achterstandsituatie gekomen, de kans grijpen om iets van het leven te maken en van daaruit weer uit de delen aan anderen.” De ChristenUnie vindt het belangrijk dat hulp ook bijdraagt aan lokale werkgelegenheid en duurzame economische ontwikkeling. De Veenendaalse stichting Rolstoelen Tanger brengt dit in de praktijk door samen te werken met lokale initiatieven waar mensen met een beperking werk wordt geboden door het repareren van de hulpmiddelen. Ook is er aandacht voor duurzaamheid doordat hulpmiddelen die niet meer worden gebruikt daar weer terugkomen en opnieuw worden ingezet. “En soms gaan onderdelen weer mee terug naar Nederland omdat ze hier milieuvriendelijk kunnen worden afgevoerd. Een prachtig lokaal voorbeeld van zorg voor mensen wereldwijd en zorg voor een duurzame omgang met grondstoffen.”

Labels: , , ,