Snap jij het wel?

IMG-20230913-WA0000.jpg
1B - Sanny Brunekreeft - Lagerweij ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Sanny Brunekreeft - Lagerweij op 13 september 2023 om 10:04

Snap jij het wel?

De officiële brieven vanuit de gemeente zijn correct en netjes maar vaak ook niet goed te begrijpen door ingewikkelde woorden en zinnen. Een klein voorbeeld: als je een toekenning van jeugdhulp krijgt, dan kan het zijn dat je een brief krijgt waarin staat dat je "jeugdhulp ambulant spec outputg middel" toegekend krijgt. In natura. Vervolgens wordt er naar een wettelijke basis verwezen met artikelen en naar een voorlopige voorziening bij de rechter. Snap jij het nog?

Het klopt allemaal en het is zeker ook goed om te vermelden maar bij veel mensen zal het meer verwarring geven dan dat het duidelijkheid geeft. 
Voor ons als ChristenUnie vorig najaar al reden om een motie in te dienen waarin we vroegen om een 'versimpelteam' met mensen die aan kunnen geven welke brieven vanuit de gemeente moeilijk te begrijpen zijn en hoe dat opgelost zou kunnen worden. 
In Veenendaal is namelijk ongeveer 18% van de inwoners laaggeletterd. 15-20% heeft een beperking, 25% een migratieachtergrond en veel mensen worstelen met de digitale wereld.  Grofweg zo'n 25-30% van de Veenendalers heeft om één of meer redenen moeite om informatie goed te snappen.
Inmiddels is door de gemeente een project 'Toegankelijke Informatievoorziening' gestart, met twee belangrijke doelen:
1️⃣ Kijken naar alle communicatiemiddelen en verbeteringen aanbrengen waar nodig. Websites, PDF's en zelfs gestandaardiseerde e-mails worden toegankelijker gemaakt, ook voor mensen die bijvoorbeeld niet goed kunnen lezen.
2️⃣ Alle communicatiemiddelen worden getest bij een brede doelgroep. Mensen met een beperking, taalachterstand of dyslexie zullen de communicatie vanuit de gemeente beoordelen en hun opmerkingen  en adviezen helpen om verdere verbeteringen door te voeren. Zo wordt in Veenendaal een versimpelteam op gepakt.
Deze zomer is een deel van de verbeteringen en communicatiemiddelen getoetst om te zorgen dat informatie begrijpelijk en toegankelijk is voor iedereen. 
Krijg jij ook weleens brieven vanuit de gemeente die niet echt duidelijk zijn? Of misschien moet ik zelf wel duidelijker zijn 😊 Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Labels: , , , ,