Geslaagd!

geslaagd.jpg
3B - Jeroen van Esseveld ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Jeroen van Esseveld op 17 juli 2023 om 20:22

Geslaagd!

Het is altijd leuk om met politieke ideeën te komen waarvan je hoopt dat het een positief resultaat heeft. Maar nog veel leuker is dat je met een idee bent gekomen wat een grandioos succes is. Dat laatste is te lezen in de raadsinformatiebrief die gaat over ‘welzijn op recept’. Een idee waarvoor Jeroen van Esseveld enige tijd geleden het initiatief nam vanuit de fractie.

Voor de ChristenUnie is normaliseren in de zorg erg belangrijk. Dat wil zeggen dat wanneer mensen met psychische klachten bij de huisarts komen er niet altijd gezocht moet worden naar een medische oplossing. Soms zijn er problemen die niet weggaan met een pilletje of een intensieve behandeling bij de geestelijke gezondheidszorg. Soms kan er een ‘eenvoudiger’ oplossing gevonden worden in de omgeving van diegene die met klachten rondlopen. Huisartsen weten dat maar hebben vaak geen tijd of de middelen om deze mensen goed te begeleiden. Dan wordt er snel gezocht naar een medische oplossing om symptomen te bestrijden in plaats van iets te kunnen doen aan de oorzaak van de werkelijke klachten.

Daarom heeft de ChristenUnie enige tijd geleden het idee geopperd om te experimenteren met ‘welzijn op recept’. Dit houdt in dat er een welzijnswerker bij het team van de huisarts betrokken wordt. De huisarts ziet nog altijd als eerste de ‘patiënt’, maar kan doorverwijzen naar de welzijnswerker wanneer dat de beste oplossing lijkt. Bijvoorbeeld als eenzaamheid of schulden de oorzaak is van lichamelijke of psychische klachten. In dat geval is er een andere aanpak nodig dan een ‘pilletje’. Dit is in Veenendaal in pilot uitgeprobeerd en een grandioos succes gebleken. De kosten die de welzijnswerker moet maken zijn terugverdiend, inwoners hoeven niet altijd meer medicijnen te nemen en of een medisch traject te volgen. Kortom hun welzijn is verhoogd en er is gewerkt aan de oorzaken van de klachten.

Als raadslid ben je dan blij dat je van betekenis bent geweest. Nu verder met het uitwerken van dit idee. De pilot is namelijk meer dan geslaagd.

Labels: ,