Helaas geen school in Groenpoort

Ontmoetingshuis.jpg
7B - Willem van Braak ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Willem van Braak op 27 maart 2023 om 08:29

Helaas geen school in Groenpoort

In de gemeenteraadsvergadering van 23 maart mocht ik namens de ChristenUnie het debat voeren over de onderwijshuisvesting in Veenendaal Oost. Een langslepend dossier dat met het raadsbesluit tot een definitieve oplossing moet leiden. Wij waren mede-indiener van een amendement van het CDA dat betoogde om de oplossing voor het ruimteprobleem voor het basisonderwijs in Veenendaal Oost ook vooral in Oost te zoeken, namelijk in de nieuwe wijk Groenpoort. De gemeenteraad besloot anders. Onderstaand vindt u mijn volledige bijdrage.

En weer voeren we een debat over de huisvesting van basisschoolleerlingen in Veenendaal Oost. We hadden in juni 2021 de hoop een goede oplossing gevonden te hebben, maar helaas zijn we nu één-driekwartjaar verder en ligt er met dit raadsvoorstel in onze ogen nog steeds geen goede oplossing. Er ligt nu iets waarop we maar snel ja moeten zeggen, want dan kunnen we tenminste door met alle andere projecten die op de rol staan.

De gemeenteraad heeft in 2021 met een zeer ruime meerderheid besloten dat er een school in Groenpoort moest komen. Voordat het überhaupt tot overleg met de schoolbesturen kwam, waren we al een jaar verder. Uiteindelijk kwam er na de zomer van 2022 naar buiten dat er nog geen licht aan het einde van de tunnel was, vooral ook omdat er een SWECO-rapport lag dat een grote school in Groenpoort uitsluit en dat een kleinere variant op allerlei verkeerskundige bezwaren stuit. Eind 2022 lagen er twee moties in de gemeenteraad die allebei opriepen tot het uitwerken van een specifiek scenario, de één in het Zuiderkruis, de ander in Groenpoort. De wethouder heeft toen toegezegd beide scenario’s uit te werken in het overleg met de scholen om vervolgens in februari of maart met een raadsvoorstel te komen. Dat raadsvoorstel ligt nu voor ons, maar zoals gebleken is, is scenario Groenpoort niet serieus uitgewerkt en in een vroeg stadium van het overleg met de schoolbesturen van tafel gegaan. Wij zijn niet bij die overleggen geweest en moeten het doen met wat wij daarvan horen, dus daar kunnen we geen hard oordeel over vellen, maar laten we zeggen dat het ons zeer verwondert! Want het laatst genomen raadsbesluit is een school in Groenpoort en tot op de dag van vandaag hebben we nog zelfs geen poging tot uitwerking daarvan gezien. Vanuit het gemeentehuis horen we alleen bezwaren en worden de mogelijkheden die het SWECO-rapport ook aanreikt niet oplossingsgericht benaderd.

Hoe moeten we dan omgaan met de geschetste verkeerskundige problemen die eventueel ontstaan rond een school in Groenpoort? Ik zou dan graag wijzen op de ENKA-school in Ede. Daar is in samenwerking met schoolbestuur, ouders, omwonenden en de gemeente een mooie situatie ontstaan waarin er zelfs helemaal geen auto’s rond de school komen. In Ede is dit gedaan, omdat de school graag een maximaal groene omgeving rond de school wil hebben. Een ander uitgangspunt dan voor Groenpoort, maar er is in ieder geval aangetoond dat minder of zelfs geen autoverkeer rond een school kan. Met goede afspraken kan je autoverkeer zelfs helemaal weren! Ook rond 15 basisscholen in Den Haag is dit recent gebeurd. Simpelweg rond schooltijden geen auto’s om de school. Zet daaropin en je bent je grootste argument tegen een school in Groenpoort kwijt! Geschetste problemen rond een oversteek over het fietspad van de Spitsbergenweg moeten toch opgelost kunnen worden! Ouders en scholen hebben eerder al aangegeven in te willen zetten op een maximale vermindering van autoverkeer rond een school in Groenpoort. Als dat in Ede mogelijk is, moeten wij dat in Veenendaal toch ook kunnen?

Ook in het belang van de projecten die nu stilstaan of vertraging oplopen is Groenpoort beter dan wat er nu voorgesteld wordt. Dan los je het probleem voor Oost op daar waar het probleem ook is en kan je Zuiderkruis gewoon gebruiken voor de broodnodige bouw van IKC SBO/SO/Plantage. In de Engelenburg kan je dan nadenken over bijvoorbeeld El Amana en op die manier is er ook veel meer zekerheid voor de Voedselbank op de plek waar ze nu zitten. Voor nu lijkt kiezen voor toch een scenario Groenpoort een vertragende werking te hebben, maar voor de langere termijn is het echt zuiverder.

Voorzitter, afsluitend wil ik de gemeenteraad oproepen om het besluit dat in juni 2021 is genomen maximaal te eerbiedigen en het college te bewegen dat ook te doen. Wij zullen het amendement dat voorligt van harte ondersteunen en zullen, mocht het amendement het niet halen, tegen het raadsvoorstel stemmen.

Ik wil eindigen met een twist op een al eerder door mij gebruikte quote van Loesje: “Als er iets speelt in Veenendaal, laat dat dan ook de schoolkinderen in Oost zijn!”

Labels: , , , ,