Op bezoek bij Welkom Veenendaal

IMG-20220625-WA0008.jpg
1B - Sanny Brunekreeft - Lagerweij ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Sanny Brunekreeft - Lagerweij op 25 juni 2022 om 14:55

Op bezoek bij Welkom Veenendaal

Tijdens de verkiezingscampagne - om specifiek te zijn bij het radioprogramma "Dit is de Dag", waar ik samen met Gert-Jan Segers gast was - was Cora van den Bovenkamp namens Welkom Veenendaal aanwezig om mij een paar kritische vragen te stellen.
In de uitzending spraken we af dat ik langs zou komen bij Welkom zodat we elkaar ook konden leren kennen. Deze week zijn Lea Kayinganwa en ik samen bij Cora op bezoek geweest.

Welkom zit in ‘de oude bieb’, aan de Vijftien Morgen. Het is een plaats waar economisch daklozen terecht kunnen. De mensen die hier tijdelijk verblijven, komen voor 70/80% vanuit een relatiebreuk. Ze hebben dan hun leven niet op orde en krijgen geen urgentie voor een andere woning. Vaak is er ook sprake van onderliggende problematiek. Welkom biedt dan voor maximaal 2 jaar een plekje waar iemand op adem kan komen, kan werken aan problemen en zijn of haar leven weer op orde kan krijgen. Hierbij is het uitdrukkelijk de bedoeling dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen! Er wordt dus ook gewoon huur betaald.

Welkom heeft 81 units waar gemiddeld 25 kinderen wonen met hun moeder. Verder zijn het vooral alleenstaande mannen na een relatiebreuk die nergens terecht kunnen. Vaak hebben de mensen die hier komen schulden en komen daardoor bij een particuliere huurder niet in aanmerking.

Een locatiemanager helpt mensen om de boel weer op de rit te krijgen en normen & waarden over te dragen. Daardoor voorkom je escalatie. In de twee jaar dat mensen bij Welkom mogen wonen, lukt het veel van de bewoners om hun leven daardoor ook daadwerkelijk weer op de rit te komen.

We vroegen Cora wat haar opvalt in Veenendaal op dit terrein. Ze gaf aan dat het gros van de mensen die bij Welkom komt, nooit goed heeft geleerd met geld om te gaan. Daardoor ontstaan later vaak problemen. Ze adviseert om al op jonge leeftijd - via scholen - te starten met ‘geldtraining’ en daarbij ook de keerzijde te laten zien van wat het betekent als je niet goed met je geld omgaat

Het was een fijne manier om zo kennis te maken, we gaan in de toekomst ongetwijfeld nog vaker contact hebben!

Labels: , , , ,