Geloof in de samenleving!

IMG_0061.jpeg
1B - Sanny Brunekreeft - Lagerweij ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Sanny Brunekreeft - Lagerweij op 9 juli 2024 om 09:39

Geloof in de samenleving!

Tijdens de Kadernota 2025-2028 sprak onze fractievoorzitter Sanny Brunekreeft de volgende algemene beschouwingen uit: 

Geloof in de samenleving!

Er is een oude wijsheid die dat perfect verwoordt.
‘Wanneer twee vrienden samen zijn en één van beiden valt, helpt de ander hem
weer overeind. Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te krijgen.’

In elk leven zijn er momenten dat je valt en een helpende hand kunt gebruiken. En wie vandaag struikelt, kan morgen de vriend zijn die een ander overeind helpt. Een zorgzame gemeenschap vorm je altijd samen! De overheid heeft daarin een
onmisbare rol, maar is niet het begin of het einde. Het begint altijd tussen mensen. Dat is het hart. En deze wijsheid uit het bijbelboek Prediker verwoordt hoe het samenleven is bedoeld. Verbonden met mensen om je heen, met God de Schepper en met Zijn schepping, de natuur.

Zo gelooft de ChristenUnie. Zo geloven we midden in de samenleving. Dat vraagt om een dienstbare overheid. In het besef dat een overheid geen geluk kan bieden, maar wel de basisvoorwaarden voor een goed bestaan. Een overheid als schild voor de meest kwetsbare mensen.

Voorzitter, ik heb met bovenstaande woorden onze partijleider in de Tweede Kamer geciteerd. Want wat voor inwoners van Nederland geldt, geldt daarmee ook voorinwoners van Veenendaal. Het is wel ingewikkeld dat een deel van de moeilijke keuzes die wij moeten maken, veroorzaakt zijn door keuzes die in Den Haag gemaakt zijn. Dat kan niet oneindig zo doorgaan maar vandaag hebben we ermee te dealen. Wel zullen we op de deur blíjven kloppen in Den Haag.

We staan voor belangrijke en lastige keuzes dit jaar. Keuzes die pijn gaan doen.
Eerder zei ik al eens dat we de tering naar de nering moeten zetten. Wat de
ChristenUnie betreft, kunnen we daarin een belangrijke stap zetten als we nu geen geld reserveren voor het theater maar dat een aantal jaar vooruitschuiven in plaats van het ene gat met het andere te vullen. Dat is geen fijne boodschap, dat
realiseren we ons, maar wel één die ervoor kan zorgen dat we andere pijnlijke
bezuinigingen niet door hoeven voeren. Bezuinigingen die over de basis gaan en
direct invloed hebben op de kwaliteit van leven van onze inwoners, op hun
huishoudboekje of op hun sociale situatie. En als ik kijk wat ons nog te wachten
staat aan kosten – we konden vorige week lezen over de verwachte kostenstijgingen rondom IKC's – dan past ons bij dit soort grote – meer luxe - thema's als een theater ook een pas op de plaats. Jonathan van den Heuvel dient hier straks een amendement over in. Voor ons is dit een belangrijk punt dat onze blik op deze kadernota kleurt. 

De keuzes die we vandaag moeten maken, hebben wij vanuit een drietal – voor ons belangrijke - thema's beoordeeld of daarvoor hebben we voorstellen gemaakt. Het gaat dan om de thema's
1. Zorg voor elkaar
2. Een omgeving waar je fijn en veilig kunt samenleven
3. Bestaanszekerheid

Concreet gaat het voor ons dan om het vrijwilligerswerk als één van de kurken
waarop de Veense samenleving drijft, het onderhoud van groen en het behoud van de voorschoolse peutereducatie. Maar ook om goed vluchtelingenwerk. We maken ons dan ook zorgen over de voorgestelde wijzigingen t.a.v het vluchtelingenwerk. Onafhankelijke maatschappelijke begeleiding- ook buiten kantoortijden – is cruciaal voor het vertrouwen van vluchtelingen in de ondersteuning die zij ontvangen. Bovendien heeft vluchtelingenwerk specialistische kennis en ervaring opgebouwd in het begeleiden van vluchtelingen. Kan de portefeuillehouder deze zorgen weg nemen en aangeven hoe we het vertrouwen van vluchtelingen in het vluchtelingenwerk behouden?


Uiteraard benoem ik ook graag het vrijwilligerswerk als één van de kurken waarop deze samenleving drijft.

We blijven worstelen met de oplopende kosten van jeugdzorg. Hoe gaan we daarmee om, welke rol speelt de samenleving, accepteren we dat het leven niet altijd maakbaar is? Ook parkeren is een thema dat de gemoederen bezig houdt maar waarvoor er al forse wijzigingen ingeboekt zijn, zonder dat we daarover eerst het debat hebben gevoerd. En als laatste: hoe houden we de kosten voor onze inwoners behapbaar en behouden we al het goede werk dat er wordt gedaan.

Voorzitter, ik ben blij dat we hier vandaag in alle rust het debat op een respectvolle manier kunnen voeren. Althans, die verwachting heb ik. Een debat op de inhoud, waarin we het goede zoeken voor Veenendaal. Daarbij wil ik u en ons allen de volgende wens meegeven, niet alleen voor de komende vakantieperiode maar ook voor ons werk in Veenendaal:

Ga met God en Hij zal met je zijn, jou nabij op al je wegen, met zijn raad en troost en zegen, Ga met God en Hij zal met je zijn.

Labels: , , ,