Unanieme steun voor motie “Fonds voor onderwijsmogelijkheden gezinsmigranten ter bevordering van integratie”

pexels-oleksandr-p-2831794.jpg
6B - Leah Kayiganwa ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Lea Kayiganwa op 30 november 2023 om 13:08

Unanieme steun voor motie “Fonds voor onderwijsmogelijkheden gezinsmigranten ter bevordering van integratie”

Bij de programmabegroting heb ik namens Christenunie Veenendaal de motie Fonds voor onderwijsmogelijkheden gezinsmigranten ter bevordering van integratie”ingediend. De gemeenteraad van Veenendaal heeft deze motie unaniem ingestemd. Onze oprechte dankbaarheid gaat uit naar alle raadsleden die deze motie hebben aangenomen. De unanieme steun weerspiegelt de gezamenlijke inzet van de gemeenteraad voor het bevorderen van gelijke onderwijskansen en het welzijn van gezinsmigranten in onze Veenendaal.

Het huidige aanbod, zoals vastgelegd in de nieuwe Inburgeringswet, stelt gezinsmigranten in staat om tienduizend euro te lenen voor taalcursussen. Echter, dit bedrag blijkt niet toereikend om een volwaardige onderwijsroute te kunnen volgen. De kosten voor taalonderwijs en bijkomende integratietrajecten zijn vaak hoger dan dit bedrag, waardoor gezinsmigranten in een benarde positie worden geplaatst en hun kansen op een succesvolle integratie en arbeidsmarkttoegang aanzienlijk worden belemmerd.

De motie roept op tot een grondig onderzoek door het college naar de mogelijkheden van het instellen van een Fonds voor de verruiming van onderwijsmogelijkheden voor gezinsmigranten. Hierbij speelt een cruciale rol dat, indien mogelijk, de oprichting van dit fonds kan bijdragen aan de mogelijkheid voor gezinsmigranten om een hoger inburgeringsniveau te volgen. Een hoger inburgeringsniveau is van essentieel belang voor een betere integratie in onze samenleving.

We kijken uit naar de resultaten van het onderzoek en hopen we op concrete stappen die bijdragen aan een verhoogd inburgeringsniveau van de gezinsmigranten