30 jaar stedenband met Olomouc

6a9f3717-4cb0-4262-863f-81038a5a8ea9.jpg
9B - Rick Moerman ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Rick Moerman op 25 september 2023 om 11:39

30 jaar stedenband met Olomouc

Afgelopen weekend was het zover: samen met een delegatie uit Veenendaal mocht ik op bezoek bij onze zusterstad Olomouc. De stedenband viert in 2023 haar 30-jarig bestaan en dat werd uitbundig gevierd in Olomouc! Er werden veel bijeenkomsten en uitstapjes georganiseerd.

We hebben veel van de stad gezien. Olomouc kent een prachtig historisch centrum met veel kathedralen en oude gebouwen en is omringd door groene parken. Ook staat Olomouc bekend om haar universiteit. Met de nodige kennis uit Veenendaal, wordt er momenteel hard gewerkt aan de verbetering van de fietspaden in de stad.

Er werd er onder andere een Nederlandse markt georganiseerd op het marktplein. Ook hebben we de binnenstad bezocht, het paleis van Aartsbisdom Olomouc bekeken en werden we rondgeleid over het terrein van het ecologische centrum Litovelského Pomoravi. Op zondag werden we hartelijk welkom geheten bij de lokale protestantse gemeente en hebben we een kerkdienst bijgewoond. Na de dienst was er genoeg ruimte om te spreken met lokale kerkgangers, de dominee en de koster van de kerk.

Bovendien hebben we een uitgebreide rondleiding gehad bij het departement voor Nederlandse Studies aan de Universiteit van Olomouc. Hier beginnen ieder jaar zo’n 20 studenten aan hun studie Nederlands! Dankzij de stedenband krijgen de studenten Nederlands de kans om in Veenendaal stage te lopen.

Ontzettend mooi om te zien dat de stedenband na 30 jaar nog steeds actief is. De stedenband is oorspronkelijk ontstaan om de nieuwe democratie in Tsjechië te ondersteunen, maar tegenwoordig staat de band voor veel meer. Mooi om te zien dat er op verschillende manieren kennis wordt uitgewisseld tussen Veenendaal en Olomouc. Op naar de volgende 30 jaar!

Labels: , , , ,