Een leesbare versie van het verleden
Tijdens de raadsvergadering op 7 maart is het raadsvoorstel Beleidsnota Erfgoed vastgesteld als aanvulling op de Cultuurhistorische waardenkaart. Hiermee is de juridische haalbaarheid, voor wat betreft de gemeentelijke monumenten en de beeldbepalende panden, verankerd in het Omgevingsplan deel 1. De gemeente Veenendaal is namelijk verplicht om voor ons grondgebied te beschrijven op welke manier er bij nieuwe ontwikkelingen rekening wordt gehouden met cultuurhistorische waarden. Op deze manier kunnen wij de cultuurhistorische structuren, panden en objecten, die bijdragen aan het verhaal van Veenendaal, behouden en versterken
In Veenendaal zijn 124 gemeentelijke en 47 Rijksmonumenten. Daarnaast zijn er ook nog beeldbepalende panden en objecten. Het doel is het behouden en versterken van de cultuurhistorische structuren en elementen die het ‘Verhaal van Veenendaal’ ondersteunen. Bijvoorbeeld de belangrijke dragers zoals de Grebbelinie, de Grift, de oude linten als basis van de verveningsgeschiedenis en waardevolle landschappen. Maar ook de beeldbepalende panden en karakteristieke stedenbouwkundige ensembles worden op passende wijze meegenomen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Aanwezige monumenten worden beschermd en bij nieuwe ontwikkelingen wordt aandacht besteed aan de omgeving van een monument.
“Er is geen bestemming zonder duidelijkheid over de herkomst en geen toekomst zonder een leesbare versie van het verleden”.
Als ChristenUnie onderschrijven wij dit motto en hebben dan ook van harte ingestemd met dit fraai uitgewerkte raadsvoorstel.