Sluit je ogen niet voor mensenhandel
Op 15 februari werd door politie Veenendaal gecommuniceerd over een aantal aanhoudingen in een onderzoek naar mensenhandel als onderdeel van een groot onderzoek naar mensenhandel door het Team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel (TMM) van de eenheid Midden-Nederland in samenwerking met de eenheid Oost-Nederland. Goed dat er op deze wijze wordt samengewerkt.
Eind 2021 is door de VNG onderzoek gedaan naar de stand van zaken van de aanpak van mensenhandel in gemeenten. Veenendaal heeft deelgenomen aan dat onderzoek. In deze infographic die in januari 2022 is gepubliceerd, staat een samenvatting van de resultaten. Onlangs heeft onderzoeksbureau Regioplan in opdracht van CoMensha en de VNG onderzoek gedaan naar de aanpak in Ede en Utrecht. Met de inzichten en geleerde lessen kunnen andere gemeenten een vliegende start maken bij hun aanpak van mensenhandel.
In 2022 staan gemeenten voor de taak om de aanpak van mensenhandel lokaal op orde te hebben. Een effectieve aanpak begint bij het zichtbaar maken van mensenhandel. Namens de fractie van de ChristenUnie heeft Sanny Brunekreeft het college schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van berichten.
1. In de genoemde infographic zoals gepubliceerd door de VNG wordt een algemene stand van zaken gerapporteerd. Wat is de stand van zaken in Veenendaal?
2. In de onderzoeksrapportage, zoals opgesteld door Regioplan samen met CoMensha en de VNG, worden meerdere aanbevelingen gedaan. Heeft u daar kennis van genomen?
3. In welke mate zijn deze aanbevelingen ook van toepassing op de Veense situatie? Als deze van toepassing zijn, gaat u daarmee aan de slag en wilt u de raad daarover informeren?
4. Op welke wijze geven de samenwerkende gemeenten in de Heuvelrug uitvoering aan de aanpak van mensenhandel?
5. Wordt met overige omliggende plaatsen op bestuurlijk en ambtelijk niveau samengewerkt in de aanpak van mensenhandel. Zou dit nog beter kunnen?
Wij zien met belangstelling uit naar de beantwoording van het college.