Klimaatburgemeester Alfred Slomp: ChristenUnie duurzaam en ambitieus!
Veenendaler Alfred Slomp geeft sinds 2014 interactieve workshops over duurzaam leven. De workshops kennen eenontspannen verhouding tussen urgentie en humor en zijn een uitnodiging om je eigen duurzame weg te gaan. Alfred schreef meerdere boeken. Afgelopen oktober verscheen zijn derde boek 'Wat je wél kunt doen' met daarin de Groene Vijf voor een duurzamer leven. Sinds diezelfde maand werd hij in het kader van de Nationale Klimaatweek Klimaatburgemeester van Veenendaal.
Arjan Koerts, onze kandidaat op plaats 29 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen sprak met Alfred over de ambities van de ChristenUnie op het gebied van klimaat.
Wat houdt je rol als klimaatburgemeester in en wat zou je willen bereiken voor Veenendaal?
“De rol van klimaatburgemeester kent geen vaste functieomschrijving. Een klimaatburgemeester zet zich in voor een beter klimaat en inspireert anderen om ook het klimaat te gaan helpen. Ik doe dit door workshops te geven, pasgeledennog in Veenendaal. Maar ook door het gesprek met de politiek aan te gaan of door met gelovigen in Veenendaal hoe we Veenendaal nog duurzamer kunnen maken. De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland voor de dag na de verkiezingen.”
Wat gaat er in Veenendaal al goed op klimaatgebied en wat kan beter?
“Wat ik echt heel tof vind is dat Veenendaal energiecoaches heeft die je op weg helpen om je huis verder te verduurzamen. Zelf heb ik er ook gebruik van gemaakt. Binnenkort gaan we ons huis nog duurzamer maken. Ik zou graag met de politiek en betrokken inwoners onderzoeken hoe we Veenendaal groener en schoner kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan opruimen en voorkomen van plastic afval wat nog steeds op veel plekken in Veenendaal te vinden is.”
Wat vind je een aansprekend punt op het gebied van klimaat uit het verkiezingsprogramma?
“Hoewel ik zelf een “donkergroener profiel heb”, vind ik dat er veel mooie plannen in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie staan. Bijvoorbeeld hun plannen om broeikasgassen te beprijzen, maar ook een verbod op reclame door bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken”, aldus Alfred.
Arjan reageert: “De ChristenUnie kiest voor een leven in balans met de schepping. We zijn er van overtuigd dat we op een andere manier moeten omgaan met de schepping. Mooi dat ook jij dat terugziet in ons verkiezingsprogramma. We moeten stoppen met produceren en consumeren op een manier die een zware wissel trekt op de aarde en het klimaat.”
Welke opdracht zou je de ChristenUnie willen meegeven?
Alfred: “Ik vind de plannen van de ChristenUnie duurzaam en ambitieus. Tegelijkertijd ken ik veel duurzame christenen die door de kabinetsdeelname afstand ervaren. Ik denk dat het vooral goed is dat de ChristenUnie reflecteert en voluit gaat voor groene idealen.”
“Reflecteren is zeker belangrijk. De ChristenUnie zoekt vervolgens naar een balans tussen idealen en draagvlak in de samenleving”, reageert Arjan. “Iedereen moet in staat wordt gesteld die duurzame beweging te maken. Uiteindelijk bereiken we het meeste als die beweging breed in de samenleving wordt opgepakt. Dit kunnen we doen door duurzame keuzes betaalbaar te maken en de vervuiler te laten betalen.”