Recreatief gebruik lachgas verboden per 1 januari 2023

pexels-imustbedead-10846328.jpg
1B - Sanny Brunekreeft - Lagerweij ChristenUnie Veenendaal.jpg
Door Sanny Brunekreeft - Lagerweij op 1 december 2022 om 19:44

Recreatief gebruik lachgas verboden per 1 januari 2023

De afgelopen jaren hebben we samen het CDA en ProVeenendaal vaak aandacht gevraagd voor een verbod op lachgas en de gevolgen van langdurig gebruik. In Veenendaal zien we bijvoorbeeld dat er 5 bedrijfjes zijn die lachgas gewoon thuisbezorgen, op sommige plekken wordt het in de horeca actief aangeboden en er zijn maar weinig mogelijkheden om er tegen op te treden. Ondertussen lees je schrijnende verhalen, zoals bijvoorbeeld van de medewerkers van de soepfiets: “wat mij persoonlijk raakte deze avond, was wat lachgas met iemand doet. Hoe moeilijk het is om van deze verslaving af te komen. Het verdriet wat er achter zit. Het heeft mij diep ontroerd hoe iemand huilend zo ontredderd zijn verhaal doet en eigenlijk geen uitweg meer ziet”

In Den Haag malen de molens langzaam, het verbod op lachgas waar onder andere door Mirjam Bikker heel hard voor werd gestreden, liet tot voor kort nog op zich wachten. De Tweede Kamer was akkoord maar onlangs was er een negatief advies van de Raad van State. In een werkbezoek van Mirjam Bikker, eind oktober aan Veenendaal, sprak zij samen met Sanny Brunekreeft nog diverse betrokkenen rondom het lachgasprobleem en werd deze problematiek nogmaals onder de aandacht gebracht.

Gelukkig was het twee weken geleden dan onverwacht opeens wel zover! Op een dinsdagavond stroomden de appjes binnen na een pushmelding van de NOS waarin - bij monde van staatssecretaris Maarten van Ooijen - bekend werd gemaakt dat vanaf 1 januari 2023 het recreatief gebruik aan lachgas verboden is. Dat betekent dat het vanaf dat moment verboden is om lachgas te verkopen of te bezitten.

Burgemeester Kats heeft al aangegeven dat hij hier streng op zal gaan handhaven vanaf 1 januari a.s en dat hij daarvoor nu alvast de voorbereidingen treft.

Labels: , , , , ,