Commotie en emotie

Afbeelding voor de websitebijdrage over het Spoeddebat.jpg26-10-2021 08:41

Op donderdag 21 oktober was tijdens het herfstreces een ingelaste raadsvergadering vanwege een spoeddebat rondom de publicatie in het NRC betreft uitgelekte geheime onderzoeken naar islamitische organisaties. In de jaren 2017/2018 heeft het onderzoeksbureau Nuance door training en Advies (NTA) in tien gemeentes onderzoek gedaan in moskeeën en islamitische instellingen. Zo ook in Veenendaal. Onder de moslimgemeenschap in onze woonplaats is door de publicatie veel commotie en emotie ontstaan. En dat is te begrijpen

Tijdens de raadsvergadering hebben alle twaalf partijen hierover het woord gevoerd en vele vragen zijn gesteld aan burgemeester Gert-Jan Kats over deze kwestie. De fractie van de ChristenUnie heeft, bij monde van fractievoorzitter Tineke Bette, onder andere vragen gesteld over de Privacywetgeving, scheiding van Kerk en Staat en de onderzoeksmethode.

De beantwoording van de vragen door burgemeester Kats was voor de ChristenUnie voldoende. Zoals de burgemeester aangaf, gaat het om een geheim onderzoek en de materie is complex. Alle zaken kunnen niet besproken worden en niet alle vragen zijn naar ieders tevredenheid beantwoord.

Als ChristenUnie vinden wij het zeer spijtig dat deze constellatie is ontstaan. In het bijzonder vanwege de verwarring en verbijstering die dit alles bij de moslimgemeenschap heeft opgeroepen. Wij hebben de verwachting uitgesproken richting burgemeester Kats dat hij het geschonden vertrouwen weer kan herstellen. Maar dit zal de nodige tijd vragen. Want vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

« Terug

Archief > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari