Opdat wij niet zullen vergeten

Afbeelding Stolpersteine.jpgdonderdag 08 juli 2021

Tijdens de bespreking en behandeling van de Kadernota heeft Tineke Bette namens de ChristenUnie een motie ingediend betreffende de plaatsing van Stolpersteine in Veenendaal.
Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze gedenktekens in het trottoir herinneren onder andere aan omgebrachte Joden, Sinti en Roma. In Europa liggen meer dan 75.000 struikelstenen als monument voor de slachtoffers die verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn door het nationaalsocialisme.

In Veenendaal was destijds een kleine, maar bloeiende Joodse gemeenschap die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar is getroffen. Tijdens de bezetting ondergingen de Joden van Veenendaal hetzelfde lot als elders in het land. Een aantal van hen wist onder te duiken, de overigen werden gedeporteerd en vermoord. Daarnaast vonden tijdens de oorlog ongeveer 100 Joden (afkomstig uit heel Nederland) een onderduikadres in Veenendaal.

Door plaatsing van de Stolpersteine wordt een zichtbare herinnering gevormd aan ons verleden en wordt een verbinding gemaakt tussen de generaties. Opdat wij niet zullen vergeten wat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Veenendaal is gebeurd.

Het is wel van belang dat de Stolpersteine op de goede plaats en met de juiste naamsvermelding gelegd worden. Intensief archiefonderzoek is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Onze plaatsgenoten Jaap Pilon, Alie Groebe en Constant van den Heuvel hebben hier reeds een goede en bekwame aanzet aan gegeven.

In eerste instantie zal het voor de Joodse gemeenschap om 12 of 13 Stolpersteine gaan. Afronding van het onderzoek en de plaatsing van de Stolpersteine zal naar verwachting op zijn vroegst vanaf 2022 plaatsvinden. Deze motie is unaniem aangenomen.

« Terug

Archief > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari