Mogelijke coalitie ChristenUnie, SP, PVDA, SGP door SGP afgehouden

donderdag 17 april 2014

De ChristenUnie had het vertrouwen maandag 14 april een stap voorwaarts te kunnen zetten samen met SGP, D66 en VVD. De discussie over de koopzondag liep inhoudelijk en op maandag 14 april zou hierover verder gesproken worden. Tijdens de onderhandelingen bleken de verschillen tussen ChristenUnie en D66 echter te groot. Tijdens deze discussie gaven D66 en VVD aan geen vertrouwen te hebben in een goede uitkomst. Zondag 13 april hebben D66 en de VVD een vergadering gehad waarin zij ProVeenendaal en het CDA hebben gepolst voor een mogelijke coalitie. Direct na het vastlopen van de coalitie-onderhandelingen zijn dan ook beide partijen uitgenodigd voor een verkennend gesprek op de avond van 14 april.
 
Afgelopen maandagavond heeft de ChristenUnie als grootste partij contact gezocht met de PvdA en de SP om te vragen of ze met SGP en de CU een coalitie wilde verkennen. PvdA en SP zijn hier op in gegaan.
 
Dinsdagavond zijn er verkennende gesprekken gevoerd tussen CU, SGP, PvdA en SP waarbij belangrijke thema's zoals de koopzondag, evenementenbeleid, minimabeleid, zorg en de OZB zijn besproken. Het leek erop of we een coalitie konden vormen waarin we op al deze themas duidelijke afspraken konden maken. De gesprekken verliepen heel soepel en open. Zowel de SP, de PvdA en de ChristenUnie hadden alle vertrouwen in een goede uitkomst.
 
Helaas heeft de SGP op het einde van dit eerste gesprek aangegeven dat ze toch liever verder gaan met D66, VVD, CDA en PROVeenendaal. Voor de ChristenUnie vooralsnog een onbegrijpelijke keuze, daar er ons inziens goede afspraken te maken waren op tal van onderwerpen, waaronder het voorkomen van een koopzondag. De SGP heeft op 16 april als tweede grote partij in de raad D66, VVD, PROVeenendaal en CDA uitgenodigd om een coalitie te vormen zonder de ChristenUnie. Dit betreuren wij, temeer daar bijna 25% van de kiezers op ons heeft gestemd. Wij hadden graag wat voor hen betekend in het gemeentebestuur.
 
Op dinsdag 22 april van 20:00-21:00 uur houdt de ChristenUnie een informatieavond voor leden, kiezers en pers om verantwoording af te leggen over het mislukte formatieproces. Dit is in het gebouw Onder Ons: Fluitersstraat 26.
 
We willen u blijven vragen voor gebed voor het vormen van een goed en stabiel gemeentebestuur voor Veenendaal. Daar gaat het uiteindelijk om, of dat nou met of zonder ons is. Er komen de komende jaren belangrijke thema's met betrekking tot participatie (werk en inkomen), de jeugdzorg en de WMO aan de orde. Wat straks de uitkomst ook mag zijn, we willen u vragen te bidden voor wijsheid voor het komende college.

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden