
Veenendaal zet in op integrale hulp aan mensen met schulden

VEENENDAAL - Met de inwerkingtreding van de wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening, krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de uitvoering ervan. De wet, die medio 2012 is ingegaan, biedt gemeenten grote vrijheid hoe ze deze vorm van hulpverlening gaan organiseren. De gemeente Veenendaal koos voor een zogenaamde integrale benadering, zo staat te lezen in de kersverse notitie ‘Van Help naar Hulp’. Niet alleen het oplossen van de schuld, maar ook de hulpverlening om voortaan schulden te voorkomen staan centraal in dit beleidsplan.
Volgens het rapport moet er ook veel meer dan voorheen ingezet worden op preventie. Hoewel hulpverlening vaak dan pas wordt ingezet nadat mensen tot hun nek in de schulden zitten, zijn er nu nadrukkelijk afspraken gemaakt om sneller te kunnen ingrijpen. ,,Mensen lopen niet graag met hun problemen te koop’’,maakt CU-wethouder Henk van Soest duidelijk.
De boer op
Om toch sneller te kunnen ingrijpen in het voorkomen van grote schulden, zijn er afspraken gemaakt met instanties als ziektekostenverzekeraars, energiebedrijven en andere organisaties die signalen afgeven over betalingsachterstanden. ,,Ook gaan we nadrukkelijker de boer op en zoeken we de risicogroepen op om ze sneller hulp te kunnen geven. Ook komen we met toegankelijke websites, brochures en bijvoorbeeld budgetcursussen’’, aldus Van Soest.
Hoewel preventie nooit helemaal zal lukken, hoopt het college wel dat door de te nemen maatregelen, mensen sneller aan de bel trekken. Naast de preventie en de financiële hulp (maatwerk), zet het college ook in op het voorkomen van nieuwe schulden (nazorg). De uitvoering van dit alles is neergelegd bij het Budget adviescentrum (BAC). De complexiteit van de schuldenproblematiek vraagt om professionele aanpak. De gemeente Veenendaal blijft verantwoordelijk en houdt de regie.
Vrijwilligers
Opvallend in het beleidsplan is dat de gemeente geschoolde vrijwilligers gaat inzetten om mensen met een hulpvraag te gaan helpen. Ervaring elders leert dat vrijwilligers de effectiviteit van hulpverlening vergroten. ,,De vrijwilligers worden geselecteerd op basis van bekwaamheid en krijgen vervolgens een drie daagse opleiding. Deze mensen zijn vaak afkomstig uit organisaties in Veenendaal die zich het lot van personen in armoede aantrekken en kunnen zeer snel worden ingezet waardoor ze al maatregelen kunnen nemen nog voordat het hulpverleningstraject van start is gegaan.’’ Met de inzet van vrijwilligers wil de gemeente ook bereiken dat de stijgende kosten voor schuldhulpverlening enigszins worden ingedamd.
Dat is ook hard nodig, want de kosten van schuldhelpverlening zijn fors toegenomen. Werd er in 2005 voor ruim 500.000 aan schuldhulpvberlening uitgegeven door gemeente en rijk, in 2012 is de schatting dat dit zal uitkomen op zo’n 750.000 euro. Het is dan ook zaak de groei te temperen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit op goede schuldhulpverlening.
Door Andre Groenewegen