Raden in verzet

CU_Henk_van_Soest.jpgmaandag 05 oktober 2020

De gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. De Rijksoverheid heeft daar geld voor gegeven, maar dat bleek veel te weinig te zijn. De korting die de Rijksoverheid doorvoerde, bleek niet redelijk te zijn. Al jaren strijden gemeenten met de Rijksoverheid over deze te lage bijdrage. Voor de bijdrage kunnen de gemeenten de steeds toenemende Jeugdzorg niet goed uitvoeren. Helaas heeft de Rijksoverheid nog steeds geen luisterend oor, laat staan dat een verhoogde bijdrage wordt gegeven.

Voor Veenendaal lopen de (structurele) tekorten op tot circa 3 miljoen euro. En daarmee is het eind mogelijk nog niet in zicht. Geld dat we niet hebben om zelf bij te passen. De spaarpot van de gemeente loopt zo snel leeg.

Ook de Verenging van Nederlandse gemeenten (VNG) dringt voortdurend aan bij het Rijk om tot hogere vergoeding van de kosten te komen. Echter tot nu toe zonder veel succes. Om de urgentie nog meer aan te tonen komen de gemeenten openlijk in verzet.

Het bestuur van de VNG werd tijdens de in september gehouden ledenvergadering met een motie, gesteund door vele gemeenten, waaronder Veenendaal, en gevraagd nog dringender met het kabinet te onderhandelen. “ Gemeenten hebben dringend en structureel meer geld nodig” is de noodkreet.

Wij hebben deze motie als fractie van de ChristenUnie voluit gesteund. Het frustreert als de Rijksoverheid een forse taakstelling bij de gemeente neerlegt en daarbij ook nog eens een fors deel van de rekening. Taken uitvoeren oké, maar dan wel met een vergoeding die passend is en niet de Veenendaalse burger het tekort laten bijpassen.

Wordt vervolgd.

« Terug

Reacties op 'Raden in verzet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.