Onze hartenkreet, onze hartenklop

vluchteling .jpgdonderdag 10 september 2020

Op 8 en 9 september zijn er in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos grote branden uitgebroken. Duizenden mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. De leefsituatie in dat vluchtelingenkamp was al schrijnend, maar is met al de recente branden nu nog uitzichtlozer geworden.

Eind april hebben we als ChristenUnie een motie ingediend waarin de raad van Veenendaal zich uitspreekt voor het in Nederland opvangen van de meest kwetsbare vluchtelingenkinderen die verblijven in Griekse vluchtelingenkampen. Ook werd in de motie aangegeven dat Veenendaal bereid is om enkele van deze kinderen binnen de gemeente op te vangen. Meer dan 160 gemeenten in Nederland hebben zich aangemeld bij de ‘Coalition of the Willing’.

Er zijn eigenlijk geen woorden voor wat er gebeurt in Moria. Zo erg en ingrijpend. Het is onze hartenkreet, onze hartenklop dat er een oplossing komt voor deze ontheemden. Dit is de reden dat onze fractievoorzitter Tineke Bette namens ChristenUnie Veenendaal haar handtekening heeft gezet onder een noodschrift waarin een oproep wordt gedaan aan Gert-Jan Segers om zich sterk te maken voor een Europees herverdelingsplan om de vluchtelingen in de kampen op de Griekse eilanden te huisvesten.

Op 10 september heeft Tineke Bette tijdens het radio-interview bij RTV Utrecht haar bewogenheid en zorgen geuit over de recente gebeurtenissen in het vluchtelingenkamp Moria. Daarbij haalde ze het protestlied van Pink aan ‘What about Us’, onlangs zo prachtig vertolkt door de 11- jarige Roberta Battaglia. Het lied klaagt aan en durft naar binnen te kijken, het is een schreeuw, een roep om het zoeken naar oplossingen die er toe doen.

Hoe moet het verder met hen daar in Moria?

Hoe moet het verder met ons nu wij dit weten?

Ook zal op 10 september in de Tweede Kamer een spoeddebat worden gehouden over deze meer dan schrijnende situatie. Namens de ChristenUnie zal Tweede Kamerlid Joël Voordewind dan het woord voeren.

Op hoop van zegen…

« Terug

Reacties op 'Onze hartenkreet, onze hartenklop'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.