Elke zondag koopzondag in Veenendaal?

Afbeelding bijdrage over Elke zondag koopzondag in Veenendaalvrijdag 24 november 2017

In de raadsvergadering van donderdag 23 november werd er een initiatiefvoorstel van Lokaal Veenendaal en de PVDA ingediend om in Veenendaal 12 koopzondagen in het centrum toe te staan en verder alle supermarkten, verswinkels en bouwmarkten elke zondag toe te staan open te gaan. De ChristenUnie is faliekant tegen dit voorstel! We hebben dit meerdere keren betoogd en doen dat ook nu. We hechten vanuit ons geloof en wat daarover in de Bijbel is geschreven, veel waarde aan de zondag als collectieve rustdag.

Tot stemming over het initiatiefvoorstel kwam het niet. Samen met SGP en CDA hebben we een ordevoorstel gedaan om het initiatiefvoorstel niet te behandelen voordat er met alle belanghebbenden een stadsgesprek is geweest over de inhoud en de gevolgen van het voorstel. Dat is namelijk in het voortraject niet gedaan en heeft diverse ondernemers, werknemers en vooral ook bewoners totaal verrast. Het plan is nu dat er op 13 december een stadsgesprek plaatsvindt met ondernemers, werknemers en direct omwonenden van locaties waar winkels op de zondag open mogen gaan na het aannemen van dit ordevoorstel. Naar aanleiding van de reacties bij dit stadsgesprek hebben de initiatiefnemers of andere partijen de kans de opgehaalde informatie te verwerken in het eventueel verbeteren van het initiatiefvoorstel.

Betekent dit nu dat de ChristenUnie naar aanleiding van de reacties in het stadsdebat van mening verandert over de koopzondag? Nee! Wij gunnen ondernemers, werknemers en vooral ook omwonenden een rustdag op zondag. Dan is er tijd voor bezinning en sociale contacten en worden mensen niet gedwongen te gaan werken omdat anderen het belangrijk vinden te gaan funshoppen.

In de gemeenteraad van december zal waarschijnlijk het uiteindelijke besluit genomen worden over de koopzondag in Veenendaal. De ChristenUnie zal tegen stemmen. De rustdag die God al bij de schepping van de aarde heeft gecreëerd, willen wij graag beleven en gunnen wij een ander ook.

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden