Horeca moet toegankelijker voor blinden en slechtzienden

Toegankelijke horecavrijdag 28 april 2017

Op woensdag 26 april is gemeenteraadslid voor de ChristenUnie Willem van Braak op pad gegaan met Esther Bussink en Gea Weersma van het Oogcafé Veenendaal en Aart Aalbers van de Veenendaalse Krant. Aanleiding hiervoor was het contact dat Willem had met Rob Bonneveld, een blinde inwoner van Veenendaal. Hij vroeg aandacht voor een betere toegankelijkheid van de horeca in Veenendaal voor blinden en slechtzienden.

Er werd een rondje gemaakt langs diverse horecagelegenheden in het centrum van Veenendaal. Het doel van dit rondje was om de horeca-ondernemers bewust te maken van het feit dat er nog verbeteringen aangebracht kunnen worden in de toegankelijkheid van hun zaak voor blinden en slechtzienden.

Het rondje begon bij Ups en Downies aan de Kerkewijk. Deze horecagelegenheid heeft als enige in Veenendaal een versie van de menukaart in braille. Met deze kaart als voorbeeld gingen Esther, Gea en Willem en Aart Aalbers op pad richting andere horecagelegenheden. Hierbij ontmoetten zij veel begrip bij de horeca-ondernemers. Als je zelf geen visuele beperking hebt, weet je niet goed wat een bezoek aan de horeca voor een blinde of slechtziende betekent. Dit punt werd door iedereen waarmee gesproken werd voluit erkend. We hebben hetwaarschijnlijk over een doelgroep tussen de 500 en 1000 mensen in Veenendaal die te maken hebben met een visuele beperking en dus voor de horeca een mogelijke klantenkring om rekening mee te houden. 

Alle bezochte ondernemers hebben een brief in ontvangst genomen met een bijlage waarin allerlei tips benoemd zijn om te komen tot een goede toegankelijkheid van een horecagelegenheid voor visueel beperkten. De rest van de ondernemers die niet bezocht zijn, zullen deze brief per mail of per post ontvangen.

De ChristenUnie en het Oogcafé Veenendaal hopen op meer menukaarten in braille of met een groter lettertype, zodat een visueel beperkt persoon nog beter in staat is om zelfstandig de horeca te bezoeken.

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden