ChristenUnie sjaal en Leger des Heils speldje

JBLmaandag 29 april 2013

Al geruime tijd schijn ik met een unieke combinatie rond te lopen. Regelmatig draag ik een lichtblauwe sjaal met daarop in het wit de naam van de ChristenUnie, daarnaast heb ik bij het dragen van een pak of colbert mijn linker revers versierd met een rood speldje, het wapen van het Leger des Heils. Dit is voor mij niet een soort uiting van mijn geloof, zoals sommigen dit misschien interpreteren. Nee, ik draag deze twee kleding attributen omdat ik op beiden trots ben. Ik ben trots te mogen werken voor het Leger des Heils en ik ben trots een deel te mogen zijn van de ChristenUnie.

Een tweede reden om dit te dragen is ook dat dit regelmatig aanleiding geeft tot gesprek. Mensen kijken vaak heel gericht naar het speldje op mijn revers en knikken instemmend of stellen de vraag; dat is toch van het Leger des Heils? Het geeft mij dan direct de mogelijkheid om een gesprek aan te gaan over het werk van het Leger des Heils. Mensen spreken dan ook vaak hun waardering uit of geven aan iemand te kennen die ook voor het Leger des Heils werkt. De reacties zijn vaak positief.

De reacties op mijn sjaal leveren ook vaak aanleiding tot gesprek. Anders dan bij het speldje, gaat het in dit geval vaak direct over een bepaald onderwerp. Dat kan een lokaal of een landelijk politiek punt zijn of iets waarvan diegene die mij aanspreekt vindt dat het een politiek punt zou moeten zijn. Al naar gelang mijn antwoord en de politieke kleur van de vrager gaat het gesprek een bepaalde richting op. Hoe het gesprek ook loopt, je hebt direct discussie. U begrijpt het misschien al, de reactie kan in dit geval zowel positief als negatief zijn.

Het onderwerp politiek is dan ook iets waarover iedereen altijd iets wil delen. Beide organisaties ontlenen hun inspiratie en manier van handelen aan de bijbel. De ene doet dit met het oog op onze samenleving, de ander doet dit met het oog op mensen in nood. Toch merk ik dat veel mensen zich herkennen in het werk van het Leger des Heils. Veel lof en sympathie. Mensen hebben echter meer moeite met een Christelijke politieke partij. Dat lijkt dan iets te hebben van mensen die elkaar proberen normen en waarden op te leggen. Toch is dat iets wat ik niet helemaal begrijp.

Elke politieke partij probeert te handelen vanuit een bepaald wereldbeeld. Op basis van dat wereldbeeld zal een politieke partij haar keuzes maken. Beleid wordt op deze keuzes gebaseerd. In die keuze zitten dus inderdaad onderdelen als: Hoe om te gaan met je naaste? de vreemdeling? de weduwen en wezen? de planeet waarop wij leven? het geld dat wij verdienen? En ja, uiteraard ook de morele dilemma’s. Dat is voor elke politieke partij hetzelfde, ondanks dat het wereldbeeld verschillend is.

Toch lijkt het vaak moeilijker om standpunten te verdedigen als je toevallig het predicaat Christelijke partij hebt gekregen. Eigenlijk hoop ik dat u dit niet opvat als een klaagzang, want ik blijf het fantastisch vinden als mensen mij aanspreken en een gesprek of discussie op gang willen brengen. Of dit nu is door mijn Leger des Heils speldje of mijn ChristenUnie sjaal. Dus mocht u in de nabije toekomst iemand tegenkomen met een blauwe sjaal en rood speldje, spreekt u hem gerust aan.

« Terug

Archief > 2013

Geen berichten gevonden