Aanpak leegstand kantoren, winkelpanden en bedrijfsruimten.

Engbert Stroobosschervrijdag 29 maart 2013

Het college presenteerde in de commissievergadering van 19 maart jl. haar plan van aanpak. De leegstand van kantoren en bedrijfsruimten ligt in Veenendaal (ver) boven het landelijk gemiddelde. Ook willen we natuurlijk graag de winkelcentrum ontwikkelingen, de plannen daartoe stammen nog uit de betere tijden, zoveel mogelijk faciliteren.

Wat onze betreft heeft het college met haar plan van aanpak een goede aanzet gegeven die de moeite van het proberen waard is. Creatief en innovatief. Betere ideeën zijn natuurlijk altijd van harte welkom, maar toch. Voor vastgoed dat in eigendom is van de gemeente en leeg staat gaat de gemeente actief op pad voor (tijdelijk) gebruik. Voor het bedrijventerrein aan de Nijverkamp worden de maximale bouwhoogten opgerekt. Hiermee wordt voorkomen dat bedrijven hun heil elders gaan zoeken en wegtrekken naar terreinen buiten Veenendaal.

Het bedrijventerrein De Compagnie wordt gerevitaliseerd; krijgt mede dankzij provinciale subsidie een opknapbeurt. 

Voor alle bedrijventerreinen aan de zuidzijde van de A12 wordt het bestemmingsplan geflexibiliseerd. Kantoren en bedrijfsruimten die leeg staan kunnen, zonder bestaande bedrijvigheid te hinderen, met functies als kerken, onderwijs, verenigingsleven etc. een andere invulling krijgen.

Voor het winkelcentrum is een winkelkaart ontwikkeld. Deze is door iedereen online te raadplegen. Op deze manier wordt voor winkelketens, ondernemers en investeerders direct duidelijk waar voor hen de kansen liggen in Veenendaal. De winkelkaart is uniek in Nederland.

De creativiteit in het flexibiliseren van de bestemmingsplannen door andere functies toe te staan op de bedrijventerrein kent echter ook zo zijn keerzijden. We moeten er voor waken dat bestaande bedrijven op milieugebied worden beperkt in de uitoefening. Ook zijn de grondprijzen in het winkelcentrum hoger dan die van de bedrijventerreinen. Het moet niet zo zijn dat de flexibiliteit van de bedrijventerreinenbestemmingen zo flexibel worden dat “detailhandel” daar gaat concurreren met het winkelcentrum. Dan lijkt het namelijk op dweilen met de kraan open. Wij zullen daar op toezien, daar kunt u op vertrouwen.

 

« Terug

Archief > 2013

Geen berichten gevonden