Weblog Engbert Stroobosscher: Inwoners betrekken bij ruimtelijke projecten!

dinsdag 15 maart 2011

Het betrekken van de omwonenden bij ruimtelijke projecten en de snelheid van de daarbij benodigde procedures zijn twee zijden van dezelfde medaille. Hoewel de wetgever het mogelijk heeft gemaakt de inspraak voor omwonenden over te slaan kiest de ChristenUnie daar niet voor en diende een amendement in.

In ons verkiezingsprogramma staat dat een gezamenlijke voorbereiding van besluiten vaak leidt tot een betere acceptatie. Daarom hebben we in het coalitieakkoord ook gezet dat we de burger serieus nemen. De samenleving in een eerder stadium betrekken bij het gemeentelijk beleid. De burgerparticipatie breiden we uit.

Ruimtelijke ordening is beleid; planologisch beleid. Het is daarom dat we voor grote projecten de inspraak van omwonenden overeind willen houden door het stadium van voorontwerpbestemmingsplan verplicht te stellen bij grote projecten (meer dan 25 wooneenheden) of projecten in omgevingsgevoelige locaties.

Weliswaar kan iedereen zienswijzen indienen tegen een ontwerpbestemmingsplan of projectomgevingsvergunning, maar de praktijk heeft geleerd, dat in die fase de voorbereiding van de besluitvorming vaak zo ver gevorderd is, dat het moeilijk is op fundamentele onderdelen nog wijzigingen in het plan aan te brengen.

Daarom is het voor omwonenden en gemeentebestuur van grote betekenis om in een zo vroeg mogelijk stadium zoveel mogelijk consensus te bereiken over de uitgangspunten voor en de hoofdlijnen van een nieuw plan.

Door inspraak en overleg vooraf (voorontwerpbestemmingsplan) kunnen onnodige conflicten dikwijls worden voorkomen, doordat in een vroeg stadium nog wordt bijgestuurd of doordat een maatschappelijk draagvlak voor het door de gemeente gewenste beleid ontstaat.

De raad controleert het college op de uitvoering van het beleid door het al dan niet of gewijzigd vaststellen van een bestemmingsplan. Door te luisteren naar omwonenden van een groot project of een project in een omgevingsgevoelige locatie kan de raad, en de ChristenUnie fractie zal dat zeker doen, zijn volksvertegenwoordigende rol benutten.

Het is dan ook daarom dat de ChristenUnie, tezamen met andere partijen, met het aangenomen amendement de beslissingsbevoegdheid van de raad bij de figuur van projectomgevingsvergunning in de vorm van het wel of niet afgeven van een verklaring van geen bedenkingen, niet delegeert aan het college voor grote projecten of projecten in een omgevingsgevoelige locatie.

Engbert Stroobosscher

« Terug

Archief > 2011

Geen berichten gevonden