Weblog Andre: De cultuurfabriek

donderdag 21 oktober 2010

Ze waren er allemaal: de cultuurorganisaties van ’t Veen. Er werd getoost, fraaie woorden gesproken door hoogwaardigheidsbekleders, oud wethouders in het zonnetje gezet. Terecht. Want Veenendaal is een fraai gebouw rijker. De Cultuurfabriek doet on-veens aan, zo mooi is tie. Geen wanklank was er dan ook te horen. Hoewel?

Een gemiste kans – slechts een kleintje – kwam mij toevallig ter ore. Kees Stip, de dichter die voor altijd aan de naam van Veenendaal blijft verbonden, zoals de burgemeester boodschapte aan de tientallen toehoorders, juist die Kees Stip, blijkt maar moeilijk op de kop te tikken te zijn. Nergens te verkrijgen, geen boekhandel die een voorraadje had, werd mij duidelijk gemaakt.

Een gemiste kans. Want uitgerekend op deze zonovergoten zaterdag waar de gedichten van deze volksdichter welluidend werden voorgedragen, bleek voor het geïnteresseerd publiek geen boekje, zelfs geen eenvoudig pamflet met een gedichtje of drie. Wellicht dat de boekhandel in onze plaats, tegen een aardig tariefje onze bevolking kan voorzien van deze dichter des Veenendaals.

Verder niets dan lof. Het was in Veenendaal op de 9e oktober echt gezellig. Hiermee is de stelling bewezen dat een beetje reuring in de stad mensen uit de luie stoel trekt. Als er wat te doen is komt het volk er op af. Goed voor ons imago en de middenstand en wellicht helpt het op den duur ook tegen de winkelleegstand. Want wie wil nu geen nering in een plaats waar regelmatig wat te doen valt?

Tot slot: Cultuur is goed voor de stad. Toch, de bezuinigingen liegen er niet om. En geloof het of niet, maar ook de Veenendaalse cultuur gaat dat merken. Nu kun je als cultuurondernemers ach en wee klagen, maar dat helpt echt niet, garandeer ik u. Nee, deze tijd vereist creativiteit. Samenwerking wellicht? Sponsoring door bedrijven? Volgens een onlangs gepubliceerd rapport blijkt op dit laatste punt nog heel wat te winnen. Enfin, werk aan de winkel. Dat is wel zeker.

« Terug

Archief > 2010

Geen berichten gevonden