Algemene Beschouwingen

dinsdag 07 juli 2009

Wij streven in ons werk naar Sociaal, Bijbels en inspirerende politiek. Dat is een positieve manier van handelen gericht op recht en gerechtigheid zoals de Bijbel ons dat leert. God heeft ons als bestuurders en volksvertegenwoordigers in Veenendaal een plaats gegeven. Verantwoordelijk voor ingrijpende besluiten en de koers waar Veenendaal heen gaat. Wij willen die koers zo dicht mogelijk laten aansluiten bij de Bijbelse uitgangspunten voor de samenleving en recht en gerechtigheid.

Kan dat in een tijd waarin de economie minder is? Waarin mensen uit onvrede stemmen op tot voor kort niet denkbare politieke uitgangspunten die meer scheiding dan binding geven. U weet ook hoeveel PVV stemmers Veenendaal bij de Europese verkiezingen telde!

Het antwoord is ja!! Koers houden kan door goed te luisteren welke oplossingen Gods Woord zelf geeft. Hij zegt: “Streef naar recht en gerechtigheid”. Ik spreek de hoop uit dat u allen iets mag voelen van de diepe waarde die mensen ervaren als recht wordt gedaan en hun benadering rechtvaardig is.

Voorzitter, wij bedanken het college en het ambtelijk apparaat voor hun inzet, ook het afgelopen jaar. Wij vertrouwen op uw inzet in de komende tijd en wensen u in dit alles Gods onmisbare Zegen.

Voorzitter,

Ook Veenendaal betaalt uiteindelijk mee aan de rijksmaatregelen om de economie zoveel mogelijk te versterken. De algemene uitkering daalt voor Veenendaal. Oplopend zelfs tot 4 miljoen.

De Kadernota is knap in elkaar gestoken. De lijstjes van inkomsten/uitgaven, meevallers, tegenvallers en nieuw beleid volgen elkaar in rap tempo op. Het resultaat; een positief beeld voor 2010. De jaren daarna lopen minder goed af.

Mijn fractie komt tot de conclusie dat er nogal wat kunst-en vliegwerk is verricht voor dit lijstje. Incidentele inzet van gelden, reserves en stelposten vormen de basis voor dit wankele positieve beeld.

U erkent nu ook dat (1,6 mln) doorgeschoven werkzaamheden maar eens tegen het licht moeten worden gehouden. Wij wezen daar bij de jaarrekening al op.

Onze fractie was tevreden over het financieel gevoerde beleid tot nu toe. Wij hadden verwacht dat de portefeuillehouder Financiën ook dit jaar stevig in de schoenen zou staan. Maar het lijkt er op dat de drang van het college om ook in mindere tijden vlot geld uit te geven, het heeft gewonnen.

Vraag: Waarom kiest het college nu voor een lijn, waarbij de toekomstige financiële positie afhankelijk wordt van o.a. incidentele dekkingen?

Overigens is het twijfelachtig of de provincie onze begroting wel goedkeurt zonder een meerjarig structurele dekking. Dat is namelijk in strijd met de voorschriften.

Voorzitter,

Onze fractie vindt dat nieuw beleid kan, maar dan wel structureel nieuw beleid met structurele dekking. Op een aantal punten is daar geen sprake van. Laat ik heel helder zijn. Alle taken, dus ook die vanavond goedkeuring krijgen, zijn opnieuw bespreekbaar in het licht van negatieve financiële ontwikkelingen in de toekomst. Ons uitgangspunt was, is en blijft dat structurele uitgaven gedekt worden met structureel geld.

Een aantal zaken is onzeker. Daarom moet u met betrokkenen goed communiceren en geen valse verwachtingen scheppen, maar het juiste perspectief. Namelijk dat elk jaar de gemeenteraad een afweging maakt.

Vraag. Bent u bereid die houding aan te nemen?

Voorzitter,

Programma 1

Wij zijn tegen de verhoging met 20% van het evenementenbudget. In een tijd van schaarste kunnen evenementen niet bij voorrang op meer geld rekenen. Wij vinden het onverstandig dat u het huidige budget van 100.000,-- nagenoeg in 4 jarige subsidieafspraken hebt vastgelegd. Daarmee beperkt u uw eigen keuzemogelijkheden en sluit u nieuwe initiatieven eigenlijk zelf uit.

Samenwerking

De ChristenUnie streeft naar een ontwikkeling van het FoodValley-concept en een stevige positie in Zuid-oost Utrecht met de gemeenten Rhenen, Renswoude en Veenendaal. (CU motie begin 2009)

Programma 2

Wij willen meer dan 3 Buitengewoon opsporingsambtenaren. BOA’s hebben een belangrijke rol bij veiligheid en het juiste gebruik van de openbare ruimte. Wij wachten nog op antwoord van de burgemeester over de toedeling en besteding van de gelden van de afgelopen 5 jaar.

Het “Doe Normaal Project’ is door minister Rouvoet en de burgemeester ondertekend. Dat schept verplichtingen. Het gaat om een duidelijke sturing bij a-sociaal gedrag.

Uit recent onderzoek van de Veenendaalse krant bleek dat 56% van de deelnemers het centrum van Veenendaal wel eens mijdt uit angst voor hangjeugd. Onze fractie vindt dat de gemeenteraad helder moet zijn in zijn uitspraken dat we abnormaal gedrag niet accepteren. En daarop handhavend optreden.

Vraag: Hoe ver is het college met de uitvoering van het “Doe-normaal” contract.

Programma 3

Voorzitter, het openbaar groen staat altijd in de kijker. Ook de manier waarop je het inricht. In onze beleving is de formatie op dit (ontwikkel) onderdeel (te) krap.

Kunt u daar bij de organisatieontwikkeling rekening mee houden?

Programma 4

Ronduit teleurgesteld zijn we over de 8 regels die zijn gewijd aan onze lokale economie. Geen enkele ambitie is hierin merkbaar. Juist in een tijd waarin de bijvoorbeeld kleine ondernemers het moeilijk hebben en meer aandacht nodig is. U geeft hiermee aan dit beleidsonderdeel zich maar moet bedruipen. Fout dus.

Om de liquiditeitspositie van de bedrijven te verbeteren willen we dat u rekeningen binnen 14 dagen betaalt. Ook dat met bevoorschotting ruimhartig wordt omgegaan.

Programma 5

Het is prima dat onze motie over de scholenband wordt uitgewerkt. Gezamenlijke activiteiten dragen bij tot wederzijdse erkenning en begrip.

Programma 6

Onze fractie verwacht bij de begroting in november geen PM posten meer over gebreken aan het zwembad, maar concrete bedragen. (Meerjareninvesteringsplan of het meerjarenonderhoudsplan)

Voor de WMO ontvangen we minder geld dan dat we uitgeven. Verder verwachten we een hoger aantal WMO-klanten door vergrijzing. Om de kosten te beheersen lijkt het zaak om vooral de bedrijfsmatigheid extra aandacht te geven. Gaat u dat doen?

Dankzij de motie Slob (CU), wordt door het rijk jaarlijks een bedrag van 4 miljoen euro in het gemeentefonds gestopt(geoormerkt geld) voor het verzekeren van onze vrijwilligers. Daarmee wordt de drempel om vrijwilliger te worden lager.

Vraag: Hoe staat het met het afsluiten van zo'n verzekering in Veenendaal? Zijn hier al afspraken over gemaakt?

Voor cultuur is een forse investering onder nieuw beleid opgenomen. Dat houdt verband met de bouw van het cultuurcluster. De cultuurnota vinden we inhoudelijk een goede nota. Toch moeten we hier nog eens nadrukkelijk wijzen op ons uitgangspunt dat structurele uitgaven wel door structurele inkomsten moeten worden gedekt. Geen geld - geen plan of beleid. Een heroverweging kan ook hier elk jaar plaats vinden. Ook hier zal geld dus uit oud beleid moeten komen.

Het cultuurcluster gaat weer meer kosten. Het lijkt een gefaseerde opbouw van de uitgaven. In het begin is het veel, maar niet te veel. Het meerdere komt dan later. Daar kun je dan eigenlijk geen nee meer tegen zeggen. Wij hadden liever een goede begroting ineens gezien.

Programma 7

Het zal u niet verbazen dat wij als fractie ook komend jaar ruimhartig willen zijn met bijdragen aan mensen die onze steun nodig hebben. We houden dit goed in de gaten.

Programma 9

Voorzitter,

Wij zijn blij dat de structuurvisie is verschenen. Ook dat de twee door ons bepleitte zoekgebieden rondom Middelbuurtseweg en De Klomp uw voorkeur hebben. Nog dit jaar hebben we een instrument dat basis is voor ruimtelijke doorontwikkeling van Veenendaal. Een goede aansluiting bij het Food-Valleygebied is noodzaak.

Samen met andere partijen zullen we voorstellen doen. Die hoort u zo dadelijk.

Dank u voor uw aandacht.

« Terug

Archief > 2009

Geen berichten gevonden