Arjan Koerts op ChristenUnie kandidatenlijst Provinciale Statenverkiezingen Utrecht

Schermafdruk 2019-02-01 13.48.13.pngvrijdag 08 februari 2019

Op 20 maart zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten. Traditioneel de verkiezingen met de laagste opkomst helaas. Wat Provinciale Staten doet is voor velen niet heel bekend, maar zij kiezen later dit jaar wel de leden van de Eerste Kamer. Dus uw stem is meer dan ooit nodig voor een goed bestuur van Nederland.

Arjan Koerts uit Veenendaal staat op de zevende plek van de ChristenUnie kandidatenlijst in de provincie Utrecht. We stellen hem graag wat uitgebreider aan u voor.

Arjan Koerts (42 jaar) is getrouwd met Liesbeth en vader van een zoon van 12 en een dochter van 9. Sinds 2014 is hij raadslid in Veenendaal. Hij houdt zich daar vooral bezig met onderwerpen die mensen heel direct raken: goede zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen, bijstand en hulp bij het vinden van werk, veilig verkeer, voldoende ruimte voor cultuur en recreatiemogelijkheden.

Arjan: “In de loop van de tijd heb ik ontdekt dat de provincie ook het nodige te zeggen heeft over veel van deze onderwerpen. Dit wekte mijn interesse voor deze - voor veel mensen toch wat onzichtbare – bestuurslaag. Sommigen vragen zich zelfs af of deze bestuurslaag niet overbodig is geworden. Ik heb mogen ontdekken dat de provincie een belangrijke schakel is tussen wat er landelijk wordt bepaald en wat er in je directe woon- en leefomgeving gebeurt. Zijn er wel voldoende woningen beschikbaar voor jonge gezinnen die ruimer willen wonen? Of juist voor ouderen die een woning zoeken zonder obstakels? Kan ik mijn bedrijfspand (ver)bouwen of uitbreiden? Houden we de stad of het dorp goed bereikbaar en blijft er dan wel voldoende ruimte voor de natuur over? Is er goed en toegankelijk openbaar vervoer beschikbaar, zodat je ervoor kunt kiezen om de auto eens thuis te laten? Allemaal zaken waar de provincie een bepalende stem in heeft.

Daarom is het belangrijk dat het Christelijk sociale geluid van de ChristenUnie ook in deze ‘onzichtbare bestuurslaag’ duidelijk zichtbaar en hoorbaar blijft en waar mogelijk na 20 maart nog krachtiger klinkt. Een geluid dat staat voor samenwerken en verbinden, voor het zoeken van gezamenlijke belangen en ruimte voor verschillen. En daarbij is het van belang dat alle inwoners van de provincie zich vertegenwoordigd voelen. Ik hoop daar een bijdrage aan te kunnen leveren als vertegenwoordiger van de ChristenUnie."

De ChristenUnie bedrijft politiek bij een open Bijbel. Vertegenwoordigers van de ChristenUnie maken hun politieke keuzes als navolgers van Jezus Christus. Dat leidt tot een politiek van dienstbaarheid aan de samenleving, verdediging van geestelijke en politieke vrijheden en tot opkomen voor dat wat kwetsbaar is. De overheid is er volgens de ChristenUnie om het zwakke te beschermen, waar nodig regels op te stellen, en te handhaven, en vrede te stichten. De Bijbel roept ons op om recht te doen, trouw te zijn, en nederig de weg te gaan die God van ons vraagt (Micha 6:8).

 

Vraag en antwoord met Arjan Koerts

1. Wat is je leeftijd?

42 jaar

2. Vertel in één zin wat je bezielt om politiek actief te zijn. 

Op mijn manier een bijdrage leveren aan het mooier maken van onze leefomgeving en het verbeteren van de omstandigheden van met name de mensen die minder goed voor hun belangen kunnen opkomen of ondersteuning nodig hebben.

3. Wie inspireert je of is een voorbeeld voor je? (hoeft niet iemand uit de politiek te zijn)

Ik heb niet echt één groot voorbeeld. Mensen die met passie kunnen vertellen over hun vak, inspireren me. Verhalen van ‘gewone onbekende mensen’ spreken me vaak nog het meest aan.

4. Wat is Utrecht voor je?

Utrecht is een provincie die alles heeft. Van levendige steden tot stille natuurgebieden. En dat op een relatief bescheiden oppervlakte. Het is belangrijk die combinatie te koesteren.

5. Wat is het mooiste plekje in de provincie? 

‘De Groene Grens’ bij Veenendaal. Letterlijk op de grens van Utrecht en Gelderland. Een prachtig waterrijk gebied dat de laatste jaren voor het publiek toegankelijk is gemaakt. Een goed voorbeeld van hoe wonen (in de nabijgelegen nieuwe wijk Veenendaal-oost) en natuurontwikkeling hand in hand kunnen gaan. 

6. Welk boek heeft veel invloed op je gehad? 

Het boek ‘Een leefregel voor beginners’ van Wil Derkse, over de Benedictijnse spiritualiteit en levenswijze, heeft me geïnspireerd anders te kijken naar het geloof en de plek die het heeft in het dagelijkse leven. In zekere zin was het voor mij ook de inspiratie om politiek actief te worden.

7. Wat geeft je optimale ontspanning?

Fietsen door de natuur. En dan bij voorkeur alleen. Een goede tegenhanger voor de drukte van de werkweek die zich vooral binnen afspeelt.

8. Wat is je favoriete gerecht?

In goed gezelschap smaakt mij (bijna) alles.

9. Naar welke muziek kun je ademloos luisteren?

Naar een band als Bløf met hun vaak onnavolgbare teksten. Daar kan je heerlijk je eigen verhaal bij bedenken. Of naar de luisterliedjes van Drentse singer-songwriter Daniel Lohues. En met die laatste verraad ik dan meteen mijn afkomst.

10. Wat weet niemand van je?

Dat ik een tijdje radioprogramma’s heb gemaakt voor Bingo FM, stadszender van Utrecht met Nederlandstalige muziek. Ik deed vooral interviews met Utrechters die iets voor hun stad betekenen. Daar is mijn voorliefde voor het verhaal van ‘de gewone man’ en voor Nederlandstalige muziek ontstaan.

« Terug

Archief > 2019

Geen berichten gevonden