Designerdrugs en schriftelijke vragen aan het college

CU_Sanny_Brunekreeft.jpgdonderdag 18 februari 2021

De afgelopen tijd is er steeds meer aandacht gekomen voor de problematiek rondom designerdrugs zoals 3-MMC. Daarnaast is bijvoorbeeld ook 'purple liquid' aan een opmars bezig. Een groot deel van de aantrekkingskracht zit in het feit dat er hierbij gebruik gemaakt wordt van legale middelen. Dat zorgt ook voor de opmerking bij jongeren 'maar dit mag toch?' Afgelopen maanden kwam het gebruik van 3-MMC een aantal keer in het nieuws, ook afgelopen weken weer. Zie ook de hieronder genoemde bronnen. Landelijke wetgeving t.a.v. een verbod op designerdrugs – onder leiding van staatssecretaris Blokhuis – ligt inmiddels klaar en bij de voorjaarsnota wordt daarvoor de financiële dekking verwacht.

Vooruitlopend daarop heeft Sanny Brunekreeft namens de ChristenUnie schriftelijke vragen aan het college gesteld:

1. Is het college bekend met de opmars van designerdrugs zoals 3-MMC en purple liquid?

2. Is er in Veenendaal zicht op het gebruik van deze drugs? Zo ja, wat is de stand van zaken en met welke instanties is hierover contact?

3. Deelt het college de zorgen van de ChristenUnie over de gevaren (gezondheid en verslaving) van 3-MMC e.a. designerdrugs?

4. Zo ja, welke acties onderneemt het college om dit gebruik tegen te gaan?

5. Verveling, depressie en toenemend drugsgebruik staan met elkaar in verband. Deze tijd van corona-maatregelen vormt een extra risico. Op welke manier ziet het college kans om jongeren ondanks de omstandigheden perspectief en activiteiten te bieden? Zijn er aanvullende acties nodig? Zo ja, welke?

Met belangstelling zien we uit naar de reactie vanuit het college op onze schriftelijke vragen.

Bronnen (o.a.):

https://op1npo.nl/2021/02/01/danny-ghosen-en-oud-designerdrugsverslaafde-kevin-over-een-nieuw-seizoen-van-dannys-wereld/

https://www.vpro.nl/speel~VPWON_1326848~3-mmc-legaal-en-fataal-danny-s-wereld~.html

https://www.ad.nl/binnenland/ouders-overleden-pepijn-14-doen-oproep-laten-we-nadenken-wat-we-onze-kinderen-aandoen~a07cef38/

« Terug

Archief > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari