Stoken zonder overlast

fire-1241199_1920.jpgzaterdag 30 januari 2021

Houtstoken is voor sommigen een sfeervolle hobby, voor anderen is het de belangrijkste en functionele manier van het verwarmen van een woning. In de afgelopen jaren hebben we veel geleerd over houtrook. Houtrook bevat meestal veel fijnstof en kan ook nog andere stoffen en gassen bevatten, afhankelijk van wat- en hoe er wordt gestookt. Houtrook is daarmee gemiddeld slecht voor de luchtkwaliteit en in de steeds dichter bebouwde kom is dat een groeiend probleem. Vooral voor kinderen, ouderen en mensen met problemen met luchtwegen en longen kan houtrook heel hinderlijk zijn, maar feitelijk is het voor iedereen slecht.

Natuurlijk kun je met je buren afspraken maken over wanneer wel en niet stoken. Er is ook een stook alert dat je kunt raadplegen voordat je de kachel aansteekt, maar als je een automatische palletkachel hebt, werkt dat allemaal niet. Het gesprek over dit onderwerp levert lang niet altijd een oplossing op en kan zelfs leiden tot slechte relaties tussen buren.

Gelukkig is er goed iets aan te doen, namelijk het filteren van de rook in het rookkanaal. Op alle nieuwe haarden en kachels wordt dit filter binnenkort verplicht. Omdat wij van een toenemend aantal inwoners van Veenendaal meldingen krijgen over problemen van houtrook hebben we vanuit Veenendaal actie genomen. Tijdens het ChristenUnie Partijcongres op 30 januari is het conceptverkiezingsprogramma 2021-2025 besproken. Roelof Mulder heeft namens ChristenUnie Veenendaal een amendement ingediend waarin we stellen dat ook bestaande kachels en haarden voorzien moeten gaan worden van rookgasreiniging. Met een goed programma vanuit de overheid kunnen de kosten daarvan tot een paar tientjes per jaar worden beperkt. Een redelijke investering om vervuiling van de leefomgeving en gezondheidsrisico’s voor jezelf en de buren, te voorkomen. Het amendement is overgenomen, dit betekent dat het onderwerp Stoken zonder overlast bij de kabinetsformatie de aandacht en actie krijgt die het nodig heeft.

 

« Terug

Archief > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari