Veenendaal sluit aan bij de Coalition of the Willing

handen ineen voor vluchtelingen.jpgdonderdag 30 april 2020

Namens acht fracties in de gemeenteraad heeft Arjan Koerts afgelopen donderdag 23 april een motie ingediend waarin de raad zich uitspreekt voor het in Nederland opvangen van de meest kwetsbare vluchtelingenkinderen die nu verblijven in Griekse vluchtelingenkampen. Ook werd in de motie aangegeven dat Veenendaal bereid is enkele van deze kinderen binnen de gemeente op te vangen. Het voorstel werd door een ruime meerderheid van de raad omarmd.

De motie kwam voort uit een eerdere oproep van de hulporganisaties Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children. Zij hebben gemeenten opgeroepen zich aan te sluiten bij de ‘Coalition of the Willing’, en zo het kabinet op te roepen zich in te spannen voor de opvang van kwetsbare verweesde kinderen uit de overvolle vluchtelingenkampen in Griekenland.

Met het aannemen van de motie sluit de gemeente Veenendaal zich aan bij de nu al bijna 40 gemeenten die het kabinet oproepen in actie te komen. Net als andere gemeenten is ook Veenendaal bereid enkele van deze kinderen binnen de gemeente op te vangen.

Wegens de Corona maatregelen verliep de raadsvergadering digitaal. Arjan Koerts zei het volgende over het voorstel: “Wij vinden het belangrijk om te blijven zien naar mensen in schrijnende situaties buiten onze landsgrenzen. Ook wanneer in eigen land sprake is van een crisis en de omstandigheden uitdagend zijn.”

Juist die avond werd bekend dat het kabinet zich gaat inzetten voor opvang in de regio door de kinderen op te vangen op het Griekse vaste land. Volgens de ChristenUnie is dit een goede eerste stap, maar is opvang in de regio in deze situatie uiteindelijk niet passend. Juist verweesde kinderen verdienen opvang in een stabiele omgeving waar goede zorg beschikbaar is. In Nederland kunnen we dat bieden.

De motie werd ingediend door de ChristenUnie en mede ondertekend door de SP, GroenLinks, DENK, PvdA, ProVeenendaal, CDA en D66. Verder werd de motie gesteund door de SGP en één lid van de fractie Lokaal Veenendaal.

Labels

« Terug naar homepage

Reacties op 'Veenendaal sluit aan bij de Coalition of the Willing'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Oudere berichten

« Vorige Volgende »

juni 2021

mei

april

maart

februari

januari