Mijn kracht en mijn zachtheid kan ik vertalen in steen

Afbeelding nr. 2 bij bijdrage website betreft bezoek atelier Janneke Boondonderdag 30 maart 2017

In maart 2016 is in de raadscommissievergadering het raadsvoorstel tot aankoop van de PEHAVEE fabriek unaniem en positief geaccordeerd. Hierdoor kan deze bijzondere plek aan de Vijgendam worden ontwikkeld tot woningbouw met behoud van het karakteristieke gedeelte van de fabriek. Als fracties van de ChristenUnie en GroenLinks hebben wij jarenlang op de bres gestaan om deze fabriek voor Veenendaal te behouden.

In diezelfde vergadering heb ik aan de wethouder gevraagd om mee te denken en mee te werken om voor o.a. kunstenaar Janneke Boon, zij woont en werkt al 25 jaar in het gebouw, een goed en betaalbaar alternatief te zoeken.

Nu een jaar verder ben ik o.a. samen met Irma van den Brink van GroenLinks, op 29 maart uitgenodigd om de nieuwe werkplek van Janneke Boon te bezichtigen. Het atelier is nu gevestigd in twee lokaliteiten van voorheen basisschool Mozaïek aan het Ronde Erf in de wijk Dragonder Noord. Na een interessante rondleiding en uitleg hebben we ook met de cursisten gesproken. Het is een feit, er wordt nog met heimwee gesproken over het atelier aan de Vijgendam met zijn unieke sfeer. Aan de andere kant is het toch bijzonder te noemen dat, met inspanning van de gemeente en vrijwilligers, de cursussen beeldhouwen van Janneke Boon doorgang kunnen vinden aan het Ronde Erf. Ik heb groot respect voor Janneke Boon. Jarenlang heeft zij grote onzekerheid gekend waar ze haar plek zou moeten vinden als zij uit de PEHAVEE-fabriek zou moeten vertrekken. Haar passie en kunst kan zij nu weer met kracht en zachtheid vertalen in steen.

Tineke Bette

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden