Dat was schrikken…

Foto Andre Groenewegenwoensdag 01 juli 2015

We hadden ons behoorlijk voorbereid op de discussie over al dan niet samengaan van IW4 en Permar. Voors en tegens, ze passeerden allemaal de revue. Tot op het moment, nu zo’n drie weken geleden, dat bekend werd dat Permar nogal fors verlies had gedraaid over 2014. Ruim een miljoen euro. Als donderslag bij heldere hemel diende dit zich aan….

Dat het hier niet gaat over de spreekwoordelijke storm in een glas water, bleek toen de Raad van Commissarissen van IW4 in een brief aangaf de samenwerking met Permar voorlopig te willen parkeren.  Eerst moet onderzocht worden, oordeelde de RvC,  wat er nu precies aan de hand is bij Permar. Ook willen ze onderzocht hebben of het überhaupt wel verstandig is om samen te werken met dit WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) bedrijf?  De vraag stellen, is haar beantwoorden.

Natuurlijk gaan we ons mooie IW4 niet in de waagschaal stellen. Allereerst niet omdat  IW4 en haar werknemers nu gebaat zijn bij rust in het bedrijf.  Vervolgens niet,  omdat er sprake is van een forse vertrouwensbreuk.  Die breuk heeft alles te maken met het op het laatste moment bekend worden van het grote verlies bij Permar. Waarom was dit niet eerder gecommuniceerd?, was dan ook de terechte vraag van veel gemeenteraadsleden en de leiding bij IW4.

Ondertussen staat het leven niet stil. De ChristenUnie heeft de directeur van IW4 gevraagd nog in het najaar te komen met een plan voor de komende twee jaren.  IW4 doet het nu goed, maar dat biedt geen garantie voor de toekomst. Voor 2015 staat er een verlies geprognotiseerd. Dat heeft o.a. te maken met de Participatiewet die dit jaar is ingegaan. Mede daardoor is er geen instroom meer bij IW4.

Wel biedt  diezelfde wet weer andere mogelijkheden die verder in kaart moeten worden gebracht. Dan gaat het over het helpen en begeleiden van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt bij bedrijven. Het zou mooi zijn als de kennis, ervaring en infrastructuur van IW4 wordt benut om deze mensen verder te helpen. Een mooie uitdaging voor directeur René Holsteijn om zo IW4 blijvend op de Veenendaalse kaart te zetten.

« Terug

Archief > 2015

Geen berichten gevonden