Europa begint om de hoek

20150415_153109donderdag 23 april 2015

Voor sommigen kwamen de herinneringen aan een schoolreisje naar boven. Negen leden van de ChristenUnie-fractie in een bus naar Brussel. Op weg aar het Europees Parlement voor een ontmoeting met "onze" fractie in Europa. Na een mooie toeristische route door Belgiƫ, kwamen we, enigszins vertraagd, aan bij het Europees Parlement. De ontvangst door Peter van Dalen en zijn medewerkers en met name de presentatie die volgde maakte de vertraging meer dan goed. We spraken over de houding van de ChristenUnie met betrekking tot Europa. Positief kritisch, dat was ook niet anders te verwachten met de verkiezingsslogan "samenwerken Ja, superstaat Nee". We kregen een uitleg over de economische mogelijkheden van Nederland binnen de Europese Unie. Peter gaf aan hoe hij omgaat met de portefeuille voor de binnenscheepvaart en visserij. Uiteraard kwam ook nog even de Grexit en het ChristenUnie rapport daarover ter sprake. Want is wat goed is voor Griekenland, ook goed voor Europa en goed voor Nederland?

Voorlopig doen de Grieken nog mee en heeft ook Dijsselbloem uitgesproken vertrouwen te hebben in Griekenland. Samen met de andere Europese landen draaien zij dan ook volop mee in een Europees parlement verdeeld in zeven fracties, die weer bestaan uit verschillende politieke partijen. In totaal 751 parlementariërs, waarbij de 2 parlementariërs van de ChristenUnie-SGP deel uitmaken van de ECR-fractie. De complexiteit wordt duidelijk als je in een commissievergaderzaal staat waar 399 parlementariërs kunnen plaatsnemen. Tijdens de rondleiding, door Maarten van de Fliert, blijkt weer eens dat het Europees Parlement in Brussel een wereld op zich is. Een land binnen een land, met zijn eigen spelregels en etiquette, maar ook een multiculturele, multi-politieke samenleving.

Dat die samenleving van politiek en cultuur zeer complex is, bleek ook uit het gesprek dat wij daarna hadden met de Europese Foodvalley lobbyist Theo Neyenhuis. Zijn doel is het om het samenwerkingsverband van gemeenten die willen samenwerken in de voedingsindustrie, en zich hebben gebundeld in de Foodvalley, Europees op de kaart te zetten. In dat speelveld heb je rekening te houden met culturen, met manieren van werken, dien je begrip te hebben voor elkaar. Zo kun je gerust een bespreking hebben met één van de zuidelijke landen, maar het Hollandse doorvergaderen, uitwerken van plannen, met een broodje in de hand wordt dan niet echt gewaardeerd.

Al met al een leerzame dag, met mooie ontmoetingen, maar ook een dag waarin we zien dat de ver-van-mijn-bed-show die Europa vaak lijkt te zijn eigenlijk om de hoek begint. Bij een aantal gemeenten, waarvan Veenendaal er één is, die samenwerken in de Foodvalley.

Johan Blad

« Terug

Archief > 2015

Geen berichten gevonden