Initiatiefvoorstel ChristenUnie hoogspanningleidingen ondergronds

Foto Engbert Stroobosscherdonderdag 13 februari 2014

Fractielid Engbert Stroobosscher komt in de raadsvergadering van 27 februari met een initiatiefvoorstel om de financiering voor het ondergronds brengen van de hoogspanningslijn mede mogelijk te maken. 

Stroobosscher blijft dicht bij het doel en stelt voor om precariobelasting te heffen over de kabels en leidingen in Veenendaal. De gemeente is bevoegd tot het heffen van deze belasting die in rekening wordt gebracht bij de nutsleveranciers. Daarbij kunt u denken aan het aardgasleidingnetwerk vanLiander, het hoogspanningsnet van Tennet en het elektriciteitsnetwerk van Stedin.

De precariobelasting welke reeds in ca. 50 gemeenten wordt opgelegd wordt “nationaal” verdisconteerd in het transporttarief. Dit betekent dat inwoners van gemeenten, zoals Veenendaal nu, waar nog geen precariobelasting wordt geheven al meebetalen aan de precarioheffing op de kabels en leidingen van andere gemeenten. Daarom stelt Stroobosscher voor deze precariobelasting zo snel mogelijk in te voeren zodat we niet alleen de lasten hebben maar ook de lusten.

Veenendaal kan per strekkende meter leiding een bedrag van € 2,50 heffen. Navraag ambtelijk leerde dat er ca. 600 km leiding aanwezig is. Al met al levert dit jaarlijks een bedrag op van ca. 1,5 miljoen euro. Namens de ChristenUnie stelt Stroobosscher voor van dit bedrag in elk geval 1 miljoen te stoppen in de voorziening voor het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen in Veenendaal.

 

« Terug

Archief > 2014

Geen berichten gevonden