Weblog Johan Blad - Een fittie

maandag 01 november 2010

Voor sommigen van u zal dit klinken als taalgebruik uit een parallel universum. Misschien is dat eigenlijk ook wel zo. Een universum waar men vriendschappen sluit over grenzen heen. Een universum waar het publiek debat een debat is met het publiek en niet voor het publiek. Een universum waar iedereen met iedereen in gesprek kan komen.

In dat universum gelden eigen regels en een eigen taalgebruik. In dit geval heb ik het over Twitter. Hier kent iedereen de gezamenlijke taal. Zo hebben we het over tweeps, tweets, twexit, twuste en dus ook een fittie. Om het internet voor u een beetje leerzaam te laten, zal ik slechts het woord in de titel vertalen. Een fittie is een Twitter Fight. Een gevecht dat binnen de grenzen van Twitter plaatsvindt.

Natuurlijk zijn er fitties waarbij mensen elkaar volledig uitschelden en er zijn iets beschaafdere fitties. Over een beschaafdere fittie heb ik het in dit geval. Een fittie tussen politici en wel één waarbij een viertal ChristenUnie politici betrokken zijn en wel Andre Rouvoet, Arie Slob, Joel Voordewind en Gertjan Segers. Zij namen het op tegen een aantal politici van verschillende partijen, waaronder Femke Halsema en Alexander Pechtold. Het ging hier om gelijkheid en vrijheid. Ik ga hier de hele fittie niet overdoen of mijn mening geven (ik denk dat die voor de meeste wel duidelijk zal zijn), voor mensen met interesse in dit onderwerp stel ik voor om het eens op twitter op te zoeken. Ook is er naast Twitter in verschillende andere media iets verschenen, zoals kranten, fora, weblogs en opiniesites. Het mooie van deze vorm van debatteren is dat de grenzen echt vervagen. Iedereen kon meedoen aan het debat en iedereen deed dat ook. Zoekt u het maar eens op op internet, ik kan u verzekeren dat het de moeite van het volgen waard is.

Is dat nu ook niet iets voor de lokale politiek? Dat lijkt me nou eens mooi, om de verschillende politieke partijen van Veenendaal met elkaar in debat te zien, met niet meer  dan 140 karakters per bericht. Een belangrijk onderwerp teruggebracht tot 140 karakters. Dus alleen de kernpunten, alleen de belangrijke zaken, alleen de boodschap en niet het wollig taalgebruik. Ik denk dat veel politici hier heel veel van kunnen leren en hoop dat we velen in dit paralelle universum mogen verwelkomen. Misschien kunt u alvast beginnen. Zoekt u gerust de eerste Veenendaalse politici op Twitter op en gaat u alvast de discussie met hen aan.

« Terug

Archief > 2010

Geen berichten gevonden