Werkbezoek aan JOY Academy

20180907_131629_resizedmaandag 10 september 2018

Op vrijdag 7 september brachten Tineke Bette, Arjan Koerts en Willem van Braak namens de ChristenUnie Veenendaal een werkbezoek aan JOY Academy op de Dr. Colijnstraat. Bas en Eline Monteban ontvingen ons zeer hartelijk en leidden ons rond in hun tweetalige internationale priv├ęschool waar zowel Engels als Nederlands voertalen zijn.

JOY Academy biedt plaats aan leerlingen vanuit zowel het basis- als het voortgezet onderwijs die in het reguliere (speciaal) onderwijs niet mee kunnen komen. Veel van de leerlingen hebben een onderwijsbehoefte waarin helaas niet kan worden voorzien op reguliere scholen. Door de kleinschaligheid (maximaal 30 leerlingen) is er veel aandacht voor persoonlijke contacten. Leerlingen werken vanuit de talenten die ze bezitten in plaats van steeds tegen hun beperkingen aan te lopen. Het onderwijs draait op vrijwilligers en ouders betalen een flinke bijdrage, maar in ruil daarvoor zien velen hun kind opbloeien en tot zijn of haar recht komen. JOY Academy baseert haar visie en handelen op het christelijke geloof. Dat is voor de leiding de drijfveer waarop het vele werk verricht wordt. Dat vormt geen enkel beletsel voor mensen die een andere levensovertuiging hebben hun kinderen aan te melden. Iedereen is welkom! Dat wordt ook al ervaren in de buurt waar mensen van allerlei achtergronden hun diensten vrijwillig aanbieden om te helpen in de schoonmaak en andere taken.

Zoals vermeld zijn we erg onder de indruk van het goede werk dat Bas en Eline verrichten samen met veel vrijwilligers. Toch vervult het werk van JOY Academy ons ook met een soort schaamte. In Nederland wordt het passende onderwijs gepropageerd, maar blijkbaar is er toch zoiets nodig als JOY. Heel veel jongeren zitten thuis, omdat het reguliere onderwijs om diverse redenen geen veilige haven voor ze is. Daar mogen we ons toch niet bij neerleggen? Als we elke jongere een kans willen geven in onze maatschappij, zouden onderwijsvormen als JOY Academy toch niet veroordeeld moeten worden tot de status van privéschool? Die zouden toch een normale onderwijsfinanciering moeten krijgen, zodat zij meer middelen hebben om specialistische hulp in te kopen? De ChristenUnie in Veenendaal zou dat zeer toejuichen. Wij wensen het onderwijsveld toe dat er meer initiatieven als JOY Academy ontstaan die een volwaardige en breed toegankelijke plaats krijgen in ons onderwijs. De financiering kan al gevonden worden in minder kosten voor schoolvervoer, omdat er plaatselijk meer mogelijk is.

We bidden Bas en Eline en hun team veel wijsheid en kracht toe in het mooie verbindende werk dat ze verrichten en zullen daar waar wij dat plaatselijk kunnen, zoeken naar meer facilitering van hun werk.

« Terug

Reacties op 'Werkbezoek aan JOY Academy'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.