Zo draaien de wieken

Afbeelding bij bijdrage voor de website Zo draaien de wiekenmaandag 25 juni 2018

Tijdens de raadscommissievergadering van 19 juni stond molen De Vriendschap weer op de agenda.
De aanleiding was dat ontwikkelaar De Bunte uit Ede, die verleden jaar de molen in het 'mandje' met ander vastgoed van de gemeente Veenendaal had gekocht, niet wilde voldoen aan de door een raadsmeerderheid gestelde extra verkoopvoorwaarden. Die voorwaarden hebben het doel om het huidig goed functioneren van molen De Vriendschap maximaal te garanderen.

Inmiddels had Ingenious Vastgoed aangegeven geïnteresseerd te zijn in de aankoop van de molen met als doel ‘het behoud van kunst en erfgoed in en voor Veenendaal’.
Daarop heeft De Bunte, vlak voor de vergadering, aangegeven in dat geval ook de molen te willen kopen voor een lagere prijs.
Een andere oplossingsrichting is de molen in bezit te laten van de gemeente Veenendaal en de verhuur van de molen en de bijgebouwen voor social enterprise aan de molenstichting.
Hierbij komen de eigenaarslasten en kosten van grootouderhoud-werkzaamheden voor rekening van de gemeente.

 Tijdens de vergadering werden er twee consultatievragen voorgelegd:

  1. of de verkoop van de molen aan De Bunte alsnog zonder extra verkoopwaarden
  2. of de voorkeur aan verkoop aan Ingenious Vastgoed (of overgaan tot een bredere verkoop), dan wel verhuur aan de molenstichting

Als ChristenUnie hebben wij verleden jaar middels de motie ingezet op maximale garantie voor het huidig goed functioneren van de molen. Ook nu hebben wij tijdens de discussie onderstreept dat een werkende molen belangrijk is. In de provincie Utrecht zijn er maar 33 functionerende molens. Ten opzichte van andere provincies is dit aantal zeer weinig. In Veenendaal zijn twee werkende molens en dat moeten we koesteren en trots op zijn. Onze voorkeur is optie twee, met een lichte voorkeur voor de verhuur van de molen aan de molenstichting. Met als doel dat de wieken van molen De Vriendschap blijven draaien.

Tijdens de bespreking werd duidelijk dat een ruime meerderheid tegen het voorstel was om molen De Vriendschap alsnog zonder extra verkoopvoorwaarden te verkopen aan De Bunte.

Het college heeft met de uitkomst van de consultatie de uitdaging om een goede oplossing te vinden.
Wordt vervolgd!

« Terug

Reacties op 'Zo draaien de wieken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.