Basismobiliteit: openbaar vervoer voor iedereen

Logo de Vallei hopperdinsdag 04 juli 2017

Sinds dit jaar is de Regio FoodValley, waar Veenendaal deel van uit maakt, verantwoordelijk voor Basismobiliteit. Dat is aanvullend openbaar vervoer voor mensen die geen gebruik kunnen maken van de lijnbus of de trein. De regio riep de Valleihopper in het leven. Een deeltaxi die vooral wordt gebruikt door ouderen en mensen met een beperking. Maar weinig mensen weten dat iedereen – dus ook zonder beperking – gebruik kan maken van de Valleihopper.

Daarom deed de ChristenUnie maandagavond tijdens behandeling van de kadernota 2018-2021 het voorstel meer bekendheid te geven aan het deeltaxisysteem. Het is immers heel geschikt voor wijken waar geen lijnbus meer rijdt, zoals Petenbos of Veenendaal-Oost. De Valleihopper is goedkoper dan een gewone taxi, maar wel 3 tot 6 maal duurder dan de lijnbus. Daarmee is het voor de meeste mensen geen aantrekkelijk alternatief. Mensen met een beperkingen kunnen op aanvraag reizen voor de prijs van de lijnbus. Voor hen is het dus wel een interessant vervoermiddel.

Het voorstel van de ChristenUnie om iedereen tegen een tijdelijk laag tarief kennis te laten maken met de Valleihopper haalde het niet. Er is geen extra geld voor beschikbaar. We moeten nu opzoek naar andere manieren om (aanvullend) openbaar vervoer voor iedereen mogelijk te maken. Dat zal lastig worden. Want de provincie – en niet de gemeente – is verantwoordelijk voor de lijnbus. ChristenUnie-wethouder Engbert Stroobosscher heeft al eerder bij de Provincie Utrecht aangegeven dat met name het oostelijk deel van Veenendaal nog wel een lijnbus kan gebruiken.

« Terug

Archief > 2017

Geen berichten gevonden