Alles heeft zijn prijs!

maandag 04 november 2013

De ChristenUnie stemde tijdens de raadsvergadering van 31 oktober - samen met de SGP - tegen een vrijwel raadsbreed gesteund amendement over Cultuur. Punt in het geding zijn de bezuinigingen waarmee de culturele sector te maken krijgt. Forse bezuinigingen, die door de raad in juli dit jaar - zij het met pijn in het hart - was vastgesteld.

Ook de ChristenUnie baalt van al die bezuinigingen die op ons afkomen. En wanneer die bezuinigingen dan ook nog eens raken aan ontspanning van Veenendalers, dan wordt het wel  zuur. Twee brede heroverwegingsrondes waren nodig om een bezuiniging van rond de 13 miljoen, voor de jaren vanaf 2013 tot en met 2017, bij elkaar te schrapen. Onze fractie heeft er veelvuldig over vergaderd, diverse zaterdagochtenden zijn besteed om met elkaar de juiste afweging te maken.

Enkele voorbeelden; een groot bedrag van die bezuinigingen gaat zitten in het niet vervullen van vacatures in het gemeentehuis. Bijna veertig banen verdwijnen. Toch moet de kwaliteit wel geborgd blijven. Ook onderhoud op  de openbare ruimte en groenvoorzieningen zullen te maken krijgen met enorme bezuinigingen. De inwoners van Veenendaal zullen dit zeker gaan merken.

Ook op cultuur wordt fors bezuinigd. Er zal efficiënter gewerkt moeten gaan worden tussen de Volksuniversiteit, de muziekschool, de bibliotheek, theater de Lampegiet en het Veenendaals Viseum. Een opgave die voor de prijs van de  producten van deze grote instellingen consequenties zullen hebben.  Cultuur moet nu meer en meer de eigen broek ophouden. Cultuur zal veel meer dan voorheen zich ondernemend moeten opstellen. En, wie gebruik maakt van cultuur, zal er  wat meer voor moeten gaan betalen. Toch niet zo raar, de gebruiker betaalt!

De bezuinigingspijn voor de culturele sector is met instemming van de ChristenUnie  vooruit geschoven naar het jaar 2017. Mocht de economie intussen aantrekken, klimt  Nederland weer uit het recessiedal, dan zijn de bezuinigingen op Cultuur wellicht niet meer in grote omvang nodig.  

Daarbij, dat was wel een eis van onze fractie, mag de kleine amateurkunst niet lijden onder dit bezuinigingsgeweld. Koren, de dam en schaakclub, muziekverenigingen, etc., waaraan heel veel Veenendalers actief deelnemen, moeten hun geringe subsidies behouden.

Inmiddels is duidelijk dat we nog lang niet uit het financiële dal klimmen. Er komt nog heel wat op ons af.  Vanaf 2015 komt o.a. Jeugdzorg onder de verantwoordelijkheid van gemeenten te vallen, evenals de Participatiewet. Met elkaar noemen we dit: het sociale domein. Gemeenten krijgen minder geld uit Den Haag, terwijl er wel meer taken bij komen.

Bij de behandeling van de programmabegroting 2014-2017 heeft onze fractie voorgesteld om een derde bezuinigingsronde te starten. Het nu verschuiven van bezuinigingen van de ene post naar de andere post op de begroting maakt de pijn niet minder maar verschuift het alleen maar.  En maakt het voor een nieuwe (derde) heroverwegingsronde alleen nog maar moeilijker om  allereerst aan de kostenkant de bezuinigingen te vinden. En dan komt een verhoging van de  lastendruk voor de burger steeds meer in zicht. En dat is het laatste middel dat volgens onze fractie moet worden ingezet. 

 

Andre Groenewegen/ Dick Roodbeen

« Terug

Archief > 2013

Geen berichten gevonden