De zorg voor jeugd kan beter!

arjan koertsdinsdag 01 oktober 2013

De jeugdzorg wordt vanaf 2015 een gemeentelijke taak. Daarom werd afgelopen donderdag 26 september het 'Model algemeen toegankelijk aanbod Zorg voor jeugd' behandeld in de raad. In dit model is vastgelegd hoe de zorg voor jeugd er in Veenendaal uit gaat zien. Uitgangspunt is de ondersteuning van het gewone leven. Dat wil zeggen dat waar mogelijk zorg wordt verleend in eigen kring. Waar nodig wordt dit professioneel ondersteund. Als het niet anders kan wordt de zorg geheel overgenomen.

De ChristenUnie steunt deze uitgangspunten. Het is goed dat jongeren zo veel mogelijk in hun eigen omgeving worden ondersteund, zodat – ook bij problemen – het leven zo normaal mogelijk kan verlopen. Tegelijkertijd zijn we ons er van bewust dat de draaglast van het gezin en het netwerk (zoals familie, de buurt, de school of de kerk) niet onbeperkt zijn. Daarom mag van de gemeente worden verwacht dat waar nodig voldoende professionele ondersteuning wordt geboden.

De zorg voor jeugd zal worden aangeboden via het Centrum voor Jeugd en Gezin, De Twyn. Daarbij zal er bijzondere aandacht zijn voor de behoefte aan identiteitgebonden zorg. De ChristenUnie juicht dit vanzelfsprekend toe. Tegelijkertijd zal het algemene aanbod voldoende laagdrempelig toegankelijk zijn zodat dat jongeren er ook terecht kunnen met vragen en problemen die minder makkelijk bespreekbaar zijn in eigen kring.

Met de komst van deze taak naar de gemeenten zullen ook de kosten omlaag moeten. De gemeente krijgt immers minder geld dan er op dit moment nog omgaat in de jeugdzorg. Dit is geen eenvoudige opgave. De kostenbesparing mag in ieder geval niet ten koste gaan van de kwaliteit. Kinderen, jongeren en hun ouders moeten kunnen blijven rekenen op goede kwaliteit en zorg die bij hen past. De ChristenUnie vindt dan ook dat de kostenbesparing vooral moet komen uit efficiënter werken: meer ondersteunen en minder coördineren dus. Hier ligt zeker nog een opgave voor De Twyn en andere aanbieders. Tegen het einde van het jaar zullen er keuzes worden gemaakt over de manier waarop de zorg wordt ingekocht en aangeboden. De uitdaging voor de gemeente is om – omwillen van de sturing op de kosten - niet alles te willen dichtregelen, maar ruimte te geven aan de professionals in de jeugdzorg.

Arjan Koerts

« Terug

Archief > 2013

Geen berichten gevonden