Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber ging in gesprek met Veense werkzoekenden

Carla Dik kleindinsdag 24 september 2013

“Ik heb een baan, maar geen werk. Ik heb een nul-urencontract.” Dit zei één van de deelnemers aan het ronde tafelgesprek voor werkzoekenden. Op verzoek van de landelijke ChristenUnie zijn alle vijf de Kamerleden het land ingegaan, om te luisteren naar de verhalen van werkzoekenden. Zo luisterde in Veenendaal Carla Dik-Faber samen met wethouder Henk van Soest en ChristenUnie raadslid Tineke Bette naar de verhalen van tien Veense werkzoekenden. Uiteenlopende verhalen van zzp-ers in de bouw waar het werk al tijden opgedroogd is. Verhalen van alleenstaande moeders en de plicht om te solliciteren. Verhalen van mensen die op hun 45e of 58e de arbeidsmarkt nog zoveel jaren te geven hebben, maar nu al te oud zijn. Verhalen van mensen die samen met 199 anderen solliciteren op dezelfde baan en soms niet eens meer het antwoord krijgen dat ze zijn afgewezen.

Gelukkig was er ook ruimte voor een positief geluid. De digitale werkplaats van de gemeente Veenendaal was zo’n positieve noot. “Het voelt bijna als een fulltime baan. Een baan waarbij je drie dagen leert, je eens goed naar jezelf in de spiegel gaat kijken en je de rest van de week actief op zoek gaat naar een baan.”

Naast ervaringen was er ook kritiek. “Soms lijkt het wel of het UWV maar één soort cliënten kent en daarom de goeden altijd onder de kwaden moeten lijden.” Ook was er een kritische noot over de digitalisering van de diensten en het verdwijnen van de loketten. Vooral ouderen en kwetsbare groepen zonder internet kunnen hierdoor moeilijk in contact komen met het UWV.

Na afloop van het gesprek gaven deelnemers aan het gevoel te hebben dat er echt naar hen geluisterd werd. Het is nu aan de landelijke en lokale ChristenUnie om naast de keiharde cijfers en klinkende Euro’s, de menselijke verhalen door te laten klinken in de politiek.

Johan Blad

Voorzitter ChristenUnie kiesvereniging Veenendaal

« Terug

Archief > 2013

Geen berichten gevonden