Persbericht: Informatievoorziening WMO eigen bijdrage onvolledig

Dick Roodbeenmaandag 19 augustus 2013

De fractie van de ChristenUnie heeft vragen gesteld aan het college over de informatievoorziening rond de WMO eigen bijdrage voor cliënten die al langere tijd gebruik maken van een voorziening, zoals bijvoorbeeld een scootmobiel. Al eerder was besloten dat ook deze groep cliënten een bijdrage moeten gaan betalen. De ChristenUnie vindt echter dat de gemeente geen duidelijkheid geeft over de hoogte van de bijdrage. Mogelijk komen cliënten nu voor een onaangename verrassing te staan, wanneer ze eind dit jaar voor het eerst een factuur ontvangen.

Half juli 2013 heeft de gemeente aan cliënten die na 1 juli 2011 een Wmo- voorziening hebben gekregen een beschikking gestuurd waarin staat dat zij een inkomensafhankelijke eigen bijdrage moeten gaan betalen. De hoogte van de bijdrage hangt behalve van het inkomen ook af van de kosten van de voorziening en de periode waarover een bijdrage is verschuldigd. Over de hoogte van het inkomen kan de gemeente geen uitspraken doen. Dit wordt vastgesteld door het CAK op basis van gegevens van de belastingdienst. De kosten van de voorziening en de periode worden echter bepaald door de gemeente zelf.

De ChristenUnie heeft signalen ontvangen dat, in tegenstelling tot wat in de bijlage bij de beschikking staat, de kosten en de periode niet worden benoemd in de beschikking. Daardoor is niet duidelijk hoe hoog de bijdrage zal zijn en kan de cliënt niet bepalen of hij/zij het eens is met het besluit van de gemeente. Pas na de ontvangst van de factuur van het CAK kan men zien hoe hoog de bijdrage is en hoe de gemeente de kosten en de periode heeft berekend. De kans is groot dat de bezwaartermijn tegen de beschikking van de gemeente dan al is verstreken. Het gevolg is dat de cliënt de bijdrage moet betalen, ook al is hij/zij het niet eens met de manier waarop de gemeente deze heeft bepaald. Bovendien is het dan al te laat om alsnog af te zien van de voorziening om zodoende geen eigen bijdrage te hoeven betalen.

De ChristenUnie heeft het College gevraagd de betrokken cliënten, door het toezenden van een nieuwe beschikking, alsnog te voorzien van de informatie over de kosten van de voorziening en de periode waarover de eigen bijdrage verschuldigd is.

Dick Roodbeen

« Terug

Archief > 2013

Geen berichten gevonden