Beschouwingen bij de Kadernota 2014-2017

Tineke Bettewoensdag 10 juli 2013

Op maandag 8 juli is de Kadernota behandeld. Een lange, belangrijke vergadering die meer dan acht uur duurde. Sommige bezuinigingen uit deze Kadernota lagen voor onze fractie als een steen op de maag. Want de taakstelling was duidelijk: zeven miljoen Euro minder uitgeven. De te nemen maatregelen zouden hoe dan ook voelbaar zijn.

De ChristenUnie is er een groot voorstander van dat burgers en instellingen eigen verantwoordelijkheid nemen. Meer nadruk op eigen verantwoordelijkheid betekent niet: Zoek het maar uit! Het betekent wel: Hoe kan ik een ander terzijde staan?, in mijn buurt, in mijn wijk, op school, op het werk. En niet één keer, maar structureel. Er zijn in Veenendaal veel personen, organisaties, gemeenschappen en kerken die dit in praktijk brengen. Die initiatieven willen wij vooral aanmoedigen en waar nodig ondersteunen.

Daarom hebben wij als ChristenUnie amendementen ingediend om enkele bezuinigingsvoorstellen te verzachten.

Aangenomen voorstellen van de ChristenUnie:

  • De voorgestelde bezuiniging op het vluchtelingenwerk is geschrapt. Wij vinden het van belang dat vluchtelingen een goede kans krijgen te integreren en een eigen bestaan op te bouwen.
  • De verkeerseducatie voor scholen blijft in stand. De verkeersveiligheid staat bij ons hoog in het vaandel.
  • Projectbureau SVGV: Een goed samenwerkingsverband, die o.a. werk goed doet voor de Grebbelinie en het Binnenveld, blijft vanuit Veenendaal een bijdrage ontvangen.

Andere voorstellen die, mede door onze steun, zijn aangenomen:

  • De voorgestelde bezuiniging op de amateurkunst is geschrapt.
  • Sportvoorzieningen en zwembad krijgen met minder bezuinigen te maken.
  • De bezuinigingskosten voor de raadsgriffie en de rekenkamercommissie zijn verlaagd.
  • Op de WMO- cliëntenparticipatie wordt niet bezuinigd.
  • Zwemlessen voor de leerlingen van de Oranjeschelp
  • Subsidie voor het dierenkampje van Stichting Buitenzorg
  • Voor de minima blijft het mogelijk om vrijstelling van hondenbelastingte krijgen.

Veel partijen wensten grote bezuinigingen op het onderhoud van wegen en groenvoorzieningen. Van een schoon, heel en veilig Veenendaal zou dan weinig overblijven. Als ChristenUnie hebben wij tegen deze verstrekkende bezuinigingsvoorstellen krachtig geprotesteerd. Deze voorstellen hebben het niet gehaald, gelukkig maar.

Al met al zijn wij als fractie van de ChristenUnie dankbaar dat veel van onze voorstellen tijdens de behandeling van de Kadernota zijn aangenomen. Ook op deze manier hebben we het verschil kunnen maken.

 

Tineke Bette

fractiesecreatris

« Terug

Archief > 2013

Geen berichten gevonden