Algemene beschouwingen Kadernota 2012-2015

dinsdag 28 juni 2011

27 juni 2011 - Samen verantwoordelijk

Meneer de voorzitter,

Hoe ziet Veenendaal er over tien jaar uit? Dat moet je toch weten om vandáág knopen te kunnen doorhakken.

Zet u de verrekijker op:

Veenendaal is een dynamisch dorp, met stadse sentimenten. Sterk onderdeel van de Food Valley. Fiets en auto hebben een goede plek. Je staat niet meer in de file om Veenendaal uit of in te komen. Je kunt nog steeds lekker door het Binnenveld fietsen om te genieten van een mooi stukje natuur en landschap. Je voelt je veilig op straat. Helaas is er nog last van criminaliteit. We gelóven zeker, maar niet zo in de verbetering van de mens. Maar er is wel een adequate politie die samen met burgers en allerlei partners, er alles aan doet om criminaliteit te voorkomen en daders op te sporen. De loverboy problematiek staat op de kaart van middelbare scholen en ook in de hoogste klassen van het basisonderwijs.

Er is mooie nieuwbouw en ook aan bestaande wijken wordt zorg besteed. Er zijn frisse groene longen en schone schoolroutes, ook bij het Ichthuscollege. Initiatieven van wijkbesturen krijgen de ruimte. Er wordt geluisterd naar de burger. De wijken bieden ruimte aan jong en oud. Burgers bellen niet direct meer de politie als er twee scooters bij elkaar staan en jongeren vinden het normaal om bij de oude buurman het gras te maaien. Mensen die het heel moeilijk hebben worden optimaal bijgestaan. Er wordt gezocht naar ondersteuning die zoveel mogelijk uit het eigen netwerk komt. Mensen voelen zich samen verantwoordelijk voor het welzijn van de ander. Natuurlijk laten we niemand vallen en is er een goed werkend vangnet dat berekend is op zijn taak. Scholen en kerkgebouwen staan meer open voor de wijk dan nu en het onderwijs is nog steeds van uitstekende kwaliteit. We hebben een vitaal centrum met een prachtig winkelhart waar gasten van heinde en ver, gezellig winkelen, liefst ondergronds parkeren en genieten van een goed restaurant en een mooie kunstroute. Het cultuurplein is een levendig element in het centrum. Muziekschool en bibliotheek doen het goed. Ondernemers krijgen de ruimte van de gemeente om hun winkel of bedrijf neer te zetten en te runnen. Ze krijgen de hulp van de gemeente als zij daar om vragen! Natúúrlijk! De zondag zorgt voor een welddadige, gezamenlijke onderbreking van het snelle leven. Mensen hebben de gelegenheid naar de kerk te gaan en tot rust te komen. Mensen die geen werk hebben worden optimaal geholpen om zo snel mogeljk weer aan de slag te komen. De zorg is een ingewikkelde tak van sport geworden, gezien onder meer de bevolkingssamenstelling. Desondanks is er ondersteuning en zorg voor diegenen die echt niet zonder kunnen. Binnen de jeugdzorg is een hele omslag gemaakt naar de gemeente. De preventie wordt beter opgepakt en er kan meer worden geinvesteerd in de eigen kracht van mensen en hun omgeving. We hebben een bloeiend vrijwilligerswerk. Heel veel mensen geven hun tijd ten behoeve van de sport, de gehandicapte medemens of de hoogbejaarde flatgenoot. Tot slot, de hoogspanningskabels zitten al weer een tijdje onder de grond.

Samen verantwoordelijk

Voorzitter, de verrekijker mag weer af. Dit was wat ons betreft geen Utopia. Maar een stip op de horizon en in het licht hiervan zetten we vandaag een stap bij het behandelen van de kadernota. De ChristenUnie vindt dat het de komende jaren vooral zal moeten gaan om: Samen verantwoordelijk. Burgers dragen samen verantwoordelijkheid voor het klimaat in hun wijk, voor de veiligheid op straat, voor het bieden van kansen aan kinderen en jongeren, voor het draaiende houden van de lokale en regionale economie. Ook de gemeente kan het niet alleen. De ontwikkeling van beleid zal moeten gebeuren samen met de burgers, de bedrijven, de scholen, de winkels, de verenigingen, instellingen etcetera. Soms is er geen samen. Mensen kunnen zeer eenzaam zijn. Dat komt ook in Veenendaal veel te veel voor. Vorig jaar hadden we als thema bij de algemene beschouwingen dat de overheid een schild is voor de zwakken. Dat herhalen wij hier met overtuiging.

Naast het opkomen voor de zwakkeren is de ChristenUnie ook een partij die de ondernemers een warm hart toedraagt. Onze fractie betreurt de ontwikkelingen rondom het ondernemersfonds dan ook zeer. De ChristenUnie is van harte voor het ondernemersfonds en heeft tegen gestemd bij het voorstel de evaluatie te vervroegen. We hebben grote waardering voor het vele werk dat al is verzet, maar dit moet de kans krijgen zich verder te ontplooien. Ik zou heel graag met het ondernemersfonds in gesprek gaan. Voor, na of desnoods ìn de vakantie. Volgens mij kan ik het met dit weer niet uitnodigender maken. Want ook hier, moeten we het samen doen.

Voorzitter, wij vinden dat dit college er uitstekend in is geslaagd om een goede kadernota neer te leggen. De opstellers van de kadernota hebben rekening gehouden met de inspraak die is geweest. Zowel vanuit de samenleving als vanuit de veelkleurigheid van de politieke partijen in de raad. Er is zowel rekening gehouden met de stip op de horizon als met het huidige beroerde financiële tij. College, hartelijk dank voor dit krachtige schot voor de boeg. Het is vandaag aan onze raad om op te stomen en vaart te maken.

Voorzitter, Zo af en toe is het goed om jezelf de vraag te stellen: Waartoe ben ik eigenlijk op dit ondermaanse? Daar valt veel over te zeggen. Maar binnen de ChristenUnie wordt wel vaker ons levensdoel als volgt samengevat: God liefhebben boven alles en je naaste als je zelf. Om op dat laatste in te zoomen: Het is een geweldige uitdaging om ook in tijden van economische neergang, de naaste te helpen waar dat nodig is. In het proces van de brede heroverweging heeft dit bij ons een rol gespeeld. We hebben gezwoegd op de te maken keuzes. Heel veel van de door ons aangereikte bedragen zien we terug. Op sommige punten verschilt onze inbreng met de keuze die het college uiteindelijk heeft gemaakt. Da's maar goed ook. De democratie moet z'n werk doen. We beoordelen nu het totale pakket dat voorligt. En over dit totaalpakket zijn we tevreden.

Uiteraard hebben we wel een aantal vragen of opmerkingen voor het college:

  • De positie van het sociaal vangnet is voor ons van groot belang. Op het terrein van werk en inkomen is de toekomst zeer onzeker. “Sterkste schouders de zwaarste lasten” spreekt ons nog steeds aan. Evenals het onderscheid tussen een basisvoorziening en de extra's. Wanneer kunnen wij een verdere invulling van het vangnet tegemoet zien?
  • De burger die verschillende hulpvragen heeft moet zo vaak meerdere keren z'n verhaal doen. Bij de schuldsanering, bij de aanvraag van een uitkering enz. Heeft het college de ontwikkeling van één sociaal loket op het netvlies?
  • We hebben een prachtig gemeentehuis met flexibele werkplekken. Dit vraagt ook om een modern aannamebeleid. Neemt de gemeente al mensen aan in algemene dienst?
  • Het inspraakproces bij deze kadernota is ons zeer goed bevallen. Vooral de carrousselavond waarbij we als fracties met burgers en organisaties konden spreken, is zeker voor herhaling vatbaar.
  • De bezuinigingen zijn fors. Wij denken dat dat nodig is. Wel zijn we het er zeer mee eens om de meest onomkeerbare besluiten zo ver mogelijk naar achteren te zetten. Dit is ook gedaan om  eventueel afstel van bezuiniging mogelijk te maken. Kan het college toezeggen deze ijking steeds inzichtelijk te maken voor de raad?
  • We hebben zorgen om de loverboyproblematiek in Veenendaal. We weten ook dat het college hier fors mee aan de slag is. We willen u de suggestie meegeven van het instellen van een specifieke vertrouwenspersoon hiervoor. Dit om de aangiftebereidheid te vergroten. Graag een reactie hierop.
  • Bij onze inbreng bij de heroverweging hebben we gevraagd de bezuiniging op welzijn niet ten koste te laten gaan van de huisbezoeken aan senioren en van de vroegsignalering. Krijgen deze twee zaken prioriteit van dit college?
  • Onze fractie heeft wel eens het idee aangereikt van het gezamenlijk inkopen van energie, waar ook burgers aan mee kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld voor de minima een aantrekkelijk punt zijn. Hoe staat het hiermee? Zeker nu wij tot onze grote spijt in de toekomst waarschijnlijk alleen nog iets extra's kunnen doen voor mensen die tot 110 % van het minimumniveau moeten rondkomen (i.p.v. 115 %)
  • De gemeente is voortvarend aan de slag met het Werkplein. Ons bereiken signalen dat het echter ook in deze branche moet gaan komen tot verregaande opschaling. Wat betekent dit voor Veenendaal?
  • Een belangrijke zorgaanbieder heeft ervoor gekozen geen zaken meer te doen met de regiotaxi. Een private partij neemt het naar volle tevredenheid over. We investeren echter veel in de regiotaxi. De kwaliteit is kennelijk toch echt onvoldoende. Wat gaat het college hieraan doen?

Tot slot voorzitter, wil ik ons amendement en onze moties indienen.

Amendement kinderopvang bij sociaal medische indicatie

Wij willen de kinderopvang op basis van een sociaal-medische indicatie voortzetten en de hiervoor opgenomen bezuiniging schrappen.

Motie Hoogspanning

De hoogspanningslijn in Veenendaal ondergronds; dat hebben wij als ChristenUnie jarenlang bepleit. Nu de hoop daarop zich naar reële kansen lijkt te ontwikkelen, willen wij een dringend appèl vanuit de Veenendaalse raad richting Den Haag laten klinken. Een nadere toelichting vindt u in de motie zelf.

Motie Aanlichten monument watersnood 1855

We willen graag tegemoet komen aan de wens uit de samenleving om het monument op de hoek Kerkewijk – Stationssingel te laten aanlichten

Motie Zomerschool

Dit betreft een voorstel om te kijken naar de mogelijkheden van een zomerschool in Veenendaal. Dit met als doel te werken aan de bestrijding van achterstanden in het onderwijs en hierbij onder andere gebruik te maken van PABO-stagiaires en leerlingen die een maatschappelijke stage willen doen.

Voorzitter, wij mensen kennen de toekomst niet. We kunnen wel in verantwoordelijkheid onze keuzes maken. Dat gaan we doen vandaag. We wensen de ambtelijke organisatie heel veel wijsheid, inspiratie en Gods zegen voor de komende tijd.

Dank u wel.

Jolanda de Heer – Verheij

« Terug

Archief > 2011

Geen berichten gevonden