Weblog: Food Valley: een kwestie van een goede driehoeksverhouding

woensdag 06 april 2011

Vanuit de Wageningen Universiteit is er al een aantal jaren een samenwerkingsverband met food gerelateerde bedrijven in de regio rondom Wageningen. Die samenwerking heeft als doel tot goede kennisoverdracht tussen kennisinstellingen en bedrijven te komen, waarbij innovatie en duurzaamheid in de foodsector leidend zijn. De samenwerking heeft gestalte gekregen binnen de stichting Food Valley. Zij hebben zich al nadrukkelijk in Europa en bij het Rijk op de kaart gezet, waardoor Food Valley in Europa, maar ook in het Nederlandse regeerakkoord een bekend gegeven is geworden. Food Valley is mede daardoor een potentieel sterk economisch concept.

Voor de gemeenten in de regio rondom Wageningen is het merk Food Valley niet onopgemerkt gebleven. Men heeft de bestaande regio’s de Vallei en WERV samengevoegd tot een regio met de naam Food Valley, waar de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel, Nijkerk en Barneveld deelnemers van zijn. Deelname aan de regio en het instellen van een regionale raadscommissie is inmiddels door alle acht gemeenten goedgekeurd. Die regiocommissie bestaat twee gemeenteraadsleden per deelnemende gemeente en zal een klankbordfunctie, maar zeker ook een brugfunctie gaan bekleden tussen het bestuur van de regio Food Valley en de gemeenteraden van de regio Food Valley. Namens de gemeenteraad van Veenendaal zijn Marieke Overduin (CDA) en ondergetekende lid van de regiocommissie Food Valley. Marieke Overduin is inmiddels tot voorzitter gekozen.

Waarom een regio Food Valley naast de al bestaande stichting Food Valley? De gemeenten in de regio kunnen economisch, maar ook infrastructureel profiteren van de merknaam Food Valley. De stichting heeft in veel zaken de overheid nodig. Dan is samenwerking tussen de stichting en de regio van levensbelang. Waar moet men aan denken als de overheid deelneemt en meedenkt in het Food Valley concept? Dat bevat veel aspecten, maar een voorbeeld is een goede noord-zuid verbinding in de regio.  Dat daarbij oplossing van de bottleneck bij de Rhenense brug speerpunt is, zal niemand verbazen. Zijn dat soort zaken op korte termijn te realiseren? Iedereen die een beetje verstand heeft van hoe subsidie en vergunningentrajecten lopen, weet dat het vooral een kwestie is van lange termijn en lange adem. Daarom is het ook van belang dat het bestuur van Food Valley snel komt met de zogenaamde strategische agenda. Die zal vooral een lange-termijn-focus hebben, maar korte termijn successen moeten zeker ook geboekt worden.

Kortom, de intenties en de papieren rond Food Valley zijn vanuit de stichting (kennisinstellingen en bedrijfsleven) en de regio (acht gemeenten) goed te noemen, maar nu moeten we aan de slag! Investeren in een goede driehoeksverhouding tussen kennisinstellingen, bedrijven en de gemeenten is daarbij het motto. De regiocommissie wil graag bijdragen aan die investering!

Willem van Braak, lid van de Veenendaalse gemeenteraad en lid van de regiocommissie Food Valley

« Terug

Archief > 2011

Geen berichten gevonden