De Groeneveldselaan, het paradepaardje van Veenendaal?

vrijdag 17 december 2010

Op 15 december heeft de gemeenteraad in meerderheid besloten dat de verpauperde omgeving van de Groeneveldselaan-west bestemd moet worden voor vrije vestiging van PDV, of zoals de VVD het zegt: maak het tot het paradepaardje van Veenendaal.

Vorig jaar vond de gemeenteraad unaniem dat de mogelijkheden voor vestiging van de zogenaamde Perifere Detailhandel (grootschalige detailhandelsvestigingen in o.a. de woon-  en autobranche) goed onderzocht moesten worden. Toen waren er al partijen die vonden dat binnen het bestemmingsplan Het Ambacht, waar de Groeneveldselaan onderdeel van is, de westzijde van de Groeneveldselaan als PDV locatie bestemd zou moeten worden. Andere partijen waren daar genuanceerder in en wilden eerst een goed onderzoek en zo is het geschied. Er waren in opdracht van de eigenaren van de oostzijde en westzijde van de Groeneveldselaan al Distributie Planologisch Onderzoeken (onderzoeken naar de ruimte die de markt in een bepaald gebied nog heeft voor de verschillende detailhandel) gedaan. De gemeente heeft hier in 2010 een dergelijk onderzoek bijgevoegd. Alle onderzoeken komen eigenlijk min of meer op hetzelfde uit: er is hier en daar wel wat mogelijkheid voor uitbreiding van winkelvloeroppervlakte binnen de PDV branches, maar niet op de grote schaal die je zou toepassen als je de westzijde van de Groeneveldselaan zou bestemmen als vrije PDV locatie. Het clusteren van nu nog verspreide ondernemingen binnen PDV branches zou volgens de onderzoeken een goed initiatief zijn. Verder zou er met name nog wel ruimte zijn voor een middelgroot tuincentrum in Veenendaal. Dat zou een mooie oplossing zijn naast de eerder genoemde clustering van bedrijven, maar het is niet erg reëel, want voor tuincentra is de prijs veel te hoog. Kortom, uitbreiding van PDV in Veenendaal is gewoon erg discutabel.

De meerderheid van de raad heeft het vertrouwen in de vrije markt uitgesproken. De ChristenUnie vindt dit niet verstandig! Dat lijkt heel defensief, maar leidt volgens ons wel langs de juridisch verstandige paden. Ons voorstel in de raad was om het in onze ogen te voorzichtige beleidsstuk van het college ruimer te maken, maar wel met de kaders van de eerder genoemde marktonderzoeken. Het genomen besluit gaat veel verder dan dat en gaat vrijwel zeker jarenlange juridische procedures opleveren van gevestigde ondernemers die toch van de gemeente mogen verwachten dat marktonderzoeken serieus worden genomen.

De Groeneveldselaan het paradepaardje van Veenendaal? Heel graag, laat daar geen misverstand over bestaan! Het is nu zaak dat de diverse marktpartijen en de gemeente tot een goede oplossing komen zowel in de clustering van bestaand aanbod als bij het aantrekken van nieuw aanbod. Daarbij is het te hopen dat de door ons gestelde eis dat nieuw aanbod complementair moet zijn goed in het oog gehouden wordt.

Willem van Braak, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie in Veenendaal

« Terug

Archief > 2010

Geen berichten gevonden