Weblog Andre: Desnoods de barricaden op

dinsdag 10 augustus 2010

Nee, ik ben er niet gerust op. Over het algemeen gesproken zit ik wat rechtser in het politieke krachtenveld. Dat heeft te maken met het feit dat rechts nu eenmaal beter kan bezuinigen dan links. De geschiedenis leert dat. Waar links kip met gouden ei slacht, denkt rechts beter na over de consequenties hiervan. Zo zal het vermoedelijk altijd blijven. Links en bezuinigen verhoudt zich niet tot elkaar. Let maar op: ook in onze toekomstige bezuinigingsronde die we als gemeente moeten maken, zullen met name de linkse partijen weer hoog van de toren blazen.

De Partij van de Arbeid bijvoorbeeld, is altijd goed geweest in het vooruit schuiven van de problemen. Ook nu weer bleek het breekpunt juist deze partij te zijn (begint een beetje irritant te worden met deze partij) Nee, niet milieuminnend Groenlinks, ook niet het antichristelijke D66, maar wederom de Partij van de Arbeid gooit roet in het eten van een mogelijk paarse coalitie. Weliswaar opmerkelijk, maar…  ik klaag dit keer niet. Paars, je moet er toch niet aan denken?

Dus nu over rechts. De opgave is duidelijk: bezuinigen moet achttien miljard opleveren en mag niet ten koste gaan van de portemonnee van het volk. Nou, dat lijkt me een mooi, maar tegelijkertijd onhaalbaar standpunt. Wat dat betreft geef ik mevrouw Femke Halsema helemaal gelijk. 

Neem nu de WW. Alle drie de partijen willen de WW periode verlagen van drie naar een jaar. De huichel druipt ervan af als je de motivering van deze partijen hoort: ‘Het stimuleert mensen extra om nog harder naar een baan te zoeken, dan ze al doen.’ En wat dacht u van deze slappe excuustruus?: ‘Wat is asocialer, mensen laten zitten in hun moeilijke situatie of ze juist stimuleren weer een baan te gaan vinden?” Zo lust ik er nog wel een paar van deze valse tegenstellingen.

Ik moet denken aan een onlangs uitgebracht rapport over laagopgeleiden en oudere werknemers die hun werk kwijtraken. Herriette Havinga van het UWV maakt duidelijk dat juist deze mensen ongelooflijk zullen lijden onder deze maatregel. De kans dat mensen uit deze groepen een baan vinden, is bijkans nihil. Wat ze wel tegemoet kunnen zien, dankzij deze partijen, is dat ze al na een jaar moeten leven van een minimum. Hard werkende mensen worden niet alleen afgeserveerd, maar ook nog eens verheven tot een nieuwe adelstand: snelle armoede.

Zeg ik nu nee tegen VVD en CDA al dan niet aangevuld met PVV? Nee. Wel hoop ik dat we deze partijen duidelijk kunnen maken dat deze maatregel echt van tafel moet. Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks, de barricaden op. Voor al die mensen die kansloos zijn op nieuw of ander werk. Dit laten we dus niet gebeuren.

« Terug

Archief > 2010

Geen berichten gevonden