Walk your talk! Algemene Beschouwingen van de ChristenUnie

maandag 07 november 2005

Op 7 november hebben de fracties in de gemeenteraad van Veenendaal hun visie op de bezuinigingsvoorstellen van het college gegeven. Henk van Soest, fractievoorzitter van de ChristenUnie, verwoordde de standpunten van de ChristenUnie:

Op 7 november hebben de fracties in de gemeenteraad van Veenendaal hun visie op de bezuinigingsvoorstellen van het college gegeven. Henk van Soest, fractievoorzitter van de ChristenUnie, verwoordde de standpunten van de ChristenUnie:
 
Voorzitter, leden van de raad, dames en heren,
 
 “Na het zuur komt het zoet” zo stelde het kabinet recent. Dat kan voor de gemeentefinanciën niet worden gezegd. Het kabinet speelt over onze rug Sinterklaas en verlegt de pijn simpelweg naar de gemeenten. Voor het kabinet is het gemakkelijker dat wij de burgers vertellen dat de uitgaven naar beneden moeten of de belastingen omhoog.
Van een kabinet verwacht ik echter meer dan mooie praat. Mooie praatjes vullen immers geen gaatjes.
 
Voorzitter, van belang is vanuit welke grondhouding je keuzes maakt. Voor mijn fractie zijn dat geen algemene uitgangspunten; ook geen algemene geloofsuitgangspunten maar Christelijke basiswaarden en normen zoals we die in de Bijbel kunnen lezen.
Waarden als rechtvaardigheid, dienstvaardigheid en barmhartigheid. Misschien klinken die woorden zwaar. Ze staan echter in de volle praktijk van elke dag. Doen we een ieder recht? Helpen we niet alleen onszelf maar juist ook een ander? Hebben we zorg en oog voor elkaar. Zijn we rentmeesters van de aarde? Dat zijn de zaken waar het om gaat. Wel in de afhankelijkheid van onze God.
Dat bindt ons en dat leidt ons door ons leven heen. Ook het politieke leven. Dat willen we uitdragen. De Engelsen zouden zeggen “Walk your talk”. Laat aan het handelen zien wie je bent.  
 
Voorzitter, zoals gezegd kiezen we vanuit die visie en willen we creatief en constructief meewerken aan het welzijn van onze burgers.
 
Voorzitter, het college heeft ons een fors pakket maatregelen voorgelegd, op basis van een ambtelijke notitie.  Velen hebben hun stem laten horen, hun emotie getoond en bijgedragen in een beter besluitvormingsproces. Wij hebben daar waardering voor. 
 
Bij onze keuzes hebben we ook rekening gehouden met het feit dat het gebruikersdeel van de OZB per 1 januari vervalt. Ieder huishouden betaalt daardoor minder. Wij willen de OZB tarieven alleen verhogen als het niet anders kan, maar zeker niet alle ruimte die we nog hebben ( circa 450.000,--) gebruiken. Dat is een te zware wissel op de komende jaren. Wij vinden verder dat bij alle maatregelen de zwakkeren onder ons blijvend extra aandacht verdienen. Het goede Veense sociale beleid mag niet worden aangetast. Dat is ook wat u zelf in de aanbiedingsbrief schrijft.
 
De meeste voorstellen van het college kunnen we ondersteunen. Sommige absoluut niet.  
 

Het dierenkampje

Dit moet blijven. Circa 20.000 bezoekers per jaar!!. Hoeveel ontmoetingen vinden daar niet plaats? Hoeveel plezier en ontspanning voor meer dan een wijk van Veenendaal? Dit kampje heeft een grote maatschappelijke functie. Wel vinden we dat op termijn een goedkopere exploitatie mogelijk moet zijn. Wij vragen u samen met andere partijen komend jaar met een creatieve oplossing te komen. Maar de bezuiniging nu steunen we niet. Afgelopen zaterdag bleek bij de gesprekken bij de marktkraam ook hoe belangrijk  onze burgers dit vinden. Naar ik begrijp is de eerste sponsor al opgestaan. Op verzoek zal ik geen naam noemen, maar het gaat om een aanzienlijk bedrag. Dit gebaar is fantastisch.  En goed voorbeeld doet goed volgen nietwaar.
 

De Muziekschool

Kunst, muziek en dans verrijken het leven en de samenleving. Het zijn door God gegeven talenten, waar we op een juiste wijze van mogen genieten. Cultuur brengt ook mensen samen. Daarom is het belangrijk dat de overheid deze voorzieningen  in zekere mate faciliteert.  
Muziekschool “De Muzen” heeft jarenlang een belangrijke rol vervuld. Met een ruim aanbod aan dans-, instrumentaal en vocaal onderwijs. Met name kinderen en jongeren kregen de mogelijkheid hun muzikale talenten te ontwikkelen. Jongeren leren om samen te musiceren en dat is precies het samenbindende element dat onze fractie zo belangrijk vindt voor de samenleving. Zo’n voorziening in Veenendaal mag niet verloren gaan!
De ChristenUnie wil “De Muzen” dan ook eigenlijk het liefst in zijn huidige vorm handhaven. De financiële realiteit dwingt echter ook hier tot het maken van keuzes. Wij maken onze keuze op zo’n manier dat het voortbestaan van de muziekschool gegarandeerd is. De drastische bezuiniging die het College wil, vinden wij onverantwoord. Wat de Christenunie betreft wordt zo snel mogelijk een einde gemaakt aan de onzekerheid voor alle betrokkenen. Dan doen we recht aan de ruim 6000 ondertekenaars van de op 6 oktober aangeboden petitie. Het bestuur van de muziekschool is met een alternatief gekomen. Wij vinden daar voldoende houvast in om een andere koers in te slaan. Maar wel één waar muziek in zit.  Algemene muzikale vorming is voor een muziekschool te mager. Er zal 4 tot 5 jaar gesubsidieerde les mogelijk moeten zijn voor jongeren. De bezuiniging wordt dus als het aan ons ligt, fors teruggedraaid.
 

Speel-0- theek

Wij zijn overtuigd geraakt van de brede inzet vanuit de speel-o-theek. Voor meerdere doelgroepen waaronder mensen met een handicap en allochtonen. De speel-o-theek verkleint de achterstanden en vergroot de mogelijkheden tot spelen. Die bezuiniging willen we schrappen.
 

Project Op stap/ rugzakje

Ook hier is gebleken dat het nut en effect van dit project groter is als gedacht. Brede steun is gekomen vanuit verschillende hoeken. Dit project moet blijven bestaan.
De besparing van 45.000,-- voor de ontwikkelingsstimulering & opvoedingsondersteuning krijgt onze steun niet.
 
Onderhoud wegen (onderdeel straatvegen)
Als ChristenUnie willen wij een goed kwaliteitsniveau van de openbare ruimte. Die moet schoon, heel en veilig zijn. Het huidige niveau is voor ons maatgevend. Wat ons betreft geen bezuinigen op het machinaal vegen van de wegen. Minder straatvegen brengt vervuiling met zich mee. Daar is de burger en de ondernemer niet mee gediend. Maar ook is het nadelig voor de riolering. Vegen van straten voorkomt afvoer van straatvuil via de riolering. Straatvuil zoals zand, bladeren en vuil geeft niet alleen verstoppingen, maar ook een hogere slijtage van het riool.
Wij hebben een dekking voor het niet laten doorgaan van deze bezuiniging.
Kosten van straatvegen hebben een oorzakelijke relatie met riolering. Daarom vinden wij het te rechtvaardigen om de bezuinigingskosten van € 45.000,-- over te hevelen naar het rioolrecht. Dat zal dan per éénheid nog geen €1,-- kosten.
Wij hebben een woonlastenonderzoek gedaan naar elf gemeenten van circa 60.000 inwoners. Veenendaal komt dan laag uit.  Het is daarom verantwoord om deze kleine verhoging van het rioolrecht uit te voeren. Wij zullen hiervoor een amendement indienen.
 
Schoolbegeleidingsdienst.
Hierover bestaat onduidelijkheid. Wie gaat nu wat financieren en wanneer?
Kunt u ons garanderen dat we ook in 2007 de begeleiding van kinderen in stand
blijft?

Schuldhulpverlening

De nood wordt steeds hoger en de aantallen hulpvragen nemen toe.
We hebben begrepen dat er binnen de huidige budgetten nog ruimte is meer aandacht hieraan te schenken? Is dat juist?
 
Voorzitter, het past mij het het college, de griffie en de ambtelijke organisatie te danken voor het vele en vaak moeilijke werk dat is geleverd.  Wij willen samen met hen en u als raadsleden ons inzetten voor het welbevinden van de Veenendalers. Een verantwoordelijke taak die wij willen vervullen in afhankelijkheid van onze Hemelse Vader. Zijn Zegen wens ik u allen toe.
 
Voorzitter,
Tot slot wens ik ons als raad een goede discussie toe. U als publiek een goede en hopelijk niet al te lange zit. Besprekingen over bezuinigingen lijken taai.
Maar dat hoeft niet, zo hebben we zaterdag op de markt wel gemerkt.
Daarom een beeld over taai, liever gezegd taai taai.
Als je een pak taai taai opent zijn ze goed te eten. Als je te lang wacht worden ze hard. Dus als we geen taaie besprekingen willen moeten we nu snel doorbijten. Eet smakelijk.
 
 

« Terug

Archief > 2005

Geen berichten gevonden